• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković, Mesi, Karabatić, Pele, Rosi... zajedno u "Boriku"? Moguće je - zahvaljujući Banjalučaninu Borisu Vrhovcu!

Autor Dragan Šutvić

Poznati kolekcionar sportske opreme idejni je tvorac postavke "Međunarodni sport" u Muzeju sporta

 Muzej sporta Borik Boris Vrhovac međunarodni sport Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ako ste mislili da je nemoguće da u isto vrijeme u Banjaluci budu Novak Đoković, Predrag Mijatović, Pele, Lionel Mesi, Predrag Mijatović, Nikola Karabatić, Ćavi, Alen Bokšić i brojni drugi sportski velikani – prevarili ste se!

Od danas, njihovi dresovi i rekviziti izloženi su u dvorani Borik, u Muzeju sporta, u sklopu postavke "Međunarodni sport", čiji je kreator i idejni tvorac Banjalučanin Boris Vrhovac-Vrle, jedan od najvećih sportskih kolekcionara na svijetu.

Možda će vas zanimati

Prva postavka u novootvorenom Muzeju sporta zvala se "Trofejna Banjaluka" i sastojala se od brojnih pehara, priznanja, nagrada... za brojne sportiste iz grada na Vrbasu na klupskom i reprezentativnom nivou.

Sada je, zahvaljujući Borisu, došlo vrijeme za nešto drugačije, što će, takođe, biti dostupno svim zainteresovanima.

"Zahvalio bih se prvo dvorani Borik, koja mi je izašla u susret i dala jednu ovakvu prostoriju da predstavim sav taj svoj arhivski materijal, koji se nalazio ispod kreveta, u garaži, podrumu, u vakuum-vrećama... Toliko je toga i vjerujem da ima svašta da se vidi. U principu, moja velika želja je bila da ovo, prije svega, uradim za svoj grad, gdje sam rođen. Oni koji me bolje poznaju upoznati su sa svim tim dogodovštinama sa sportistima iz cijelog svijeta. Ovo je, prevashodno, moja želja, da djeca Banjaluke vide sve te idole, slike, opremu... Sjećam se kad sam ja bio klinac, isto tako sam se poistovjećivao sa nekim svojim idolima. Nadam se da će svako naći neku dragu uspomenu, fotografisati se, podijeliti to na društvenim mrežama. Želim, takođe, da ova pandemija korona virusa što prije prestane i da će muzej moći da posjeti što je moguće više ljudi", istakao je Vrhovac na današnjoj konferenciji za novinare.

Nenad Talić, direktor dvorane Borik, rekao je da su mnoge zemlje pokazale interesovanje da i kod njih ova postavka ugleda svjetlo dana.

"Svi znate da je Boris ako ne najveći, onda jedan od najvećih kolekcionara sportske opreme i rekvizita u svijetu i da su mnoge zemlje imale volju i želju da to izloži tamo. Tu posebno mislim na Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, ali i države u regionu. Međutim, Boris je uvijek govorio da je njegova jedina želja da to pokaže svojoj Banjaluci i zato su svi zahvalni Borisu. Ovim, pored svih drugih stvari, postavlja Banjaluku, dvoranu Borik i ovaj Muzej sporta na mapu svijeta", rekao je Talić.

Ovakve postavke ne bi se postidjele ni evropske metropole – kategoričan je Veselin Vujović, rukometna legenda i aktuelni trener Borac m:tela.

"Siguran sam da bi se ljudi divili da je ovakva postavka u Madridu, Parizu, Londonu... Ovi dresovi, ovi eksponati, jednostavno su savršenstvo. Ovo je vrhunac nečega što u sportu može da se napravi. Banjaluka u ovome prednjači i sigurno je da u zemljama okruženja nema ovakve postavke", istakao je Vujović.

Portparol dvorane Borik Željko Tica najavio je već treću postavku, koja će se zvati "Ruko, ruko, rukomet - Borac", povodom obilježavanja 45 godina otkako je tadašnja generacija Rukometnog kluba Borac pokorila Stari kontinent.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC