• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Paliću počeo Festival evropskog filma

Autor Nikolina Damjanić

Uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka" poznatom srpskom scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću na Paliću, kod Subotice, svečano je otvoren Festival evropskog filma.

 Festival evropskog filma u Subotici Izvor: Damir Vujić

Kovačević je prestižnu filmsku nagradu dobio za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Nagradu mu je uručila legendarna glumica Mira Banjac, koja je istakla da su se u lijepoj umjetnosti, kakva je filmska, srele i prepoznale dvije jake biografije.

"Srela su se dvojica ljudi i prepoznali u ovoj lepoj umetnosti, dve jake i značajne biografije. Lifka koji je simbol ovog festivala i Kovačević", rekla je Mira Banjac, koja je i počasni predsjednik Savjeta Festivala evropskog filma.

Zahvaljujući na priznanju, Kovačević je istakao da je počastvovan što mu je nagradu uručila Mira Banjac, koja je njegova "draga prijateljica i saradnica".

"Mira je najkompletnija glumca u istoriji srpske glume. Kad to kažem mislim na silne, velike uloge u ozbiljnim televizijskim serijama, na filmove koje su ostali ozbiljni veliki, koji su i danas međa i granica, a mislim i na pozorišne predstave", rekao je Kovačević.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović naglasio je da se Kovačević našao, kako se izrazio, u dobrom društvu.

"Kovačević se obradovao nagradi, jer se među njenim dobitnicima nalaze i Milena Dravić i Mira Banjac, glumice koje su na poseban način obeležile film u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji", rekao je Zelenović.

Svečanost uručenja nagrade i otvaranja Festivala održana je na LJetnoj pozornici Palić.

Dušan Kovačević spada u red značajnih srpskih književnika, dramskih i filmskih pisaca, kao i reditelja, koji je režirao kultna filmska djela čija je vrijednost prepoznata i u Evropi.

Sinoć je prikazan i film u takmičarskoj konkurenciji "Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša" Andreasa Dresena.

Festival evropskog filma Palić trajaće do 22. jula, a biće prikazano više od 130 filmova u 15 selekcija i programskih cjelina.

Aleksandar Lifka (1880 - 1952), prema kome nagrada nosi ime, bio je jedan od pionira kinematografije u centralnoj Evropi.

Od 1900. godine, osim prikazivanja filmova u svom putujućem bioskopu, bavio se i snimanjem filmova, kao i komponovanjem filmske muzike.

Lifka je 1911. godine otvorio prvi stalni bioskop u Subotici.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop