• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Triler iz Zenice na Zapletu: Predstava „Siročad“ o nasilju, porodici i govoru mržnje

Autor Nikolina Damjanić

Pete večeri 14. Međunarodnog festivala glumca „Zaplet“ u banjalučkom GP „Jazavac“ odigrana je predstava „Siročad“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a koja je rađena po tekstu Denisa Kelija.

 DSC_1506.jpg Izvor: Aleksandar Čavić, Zaplet

Riječ je o komadu reditelja Ivana Plazibata koji žanrovski pripada trileru, i drži napetost u publici od prve scene do samog kraja. Obrađuje osjetljive teme kao što su nasilje, govor mržnje, uticaj religije i odnosa u porodici.

Mladi bračni par Helen (Snežana Vidović) i Deni (Enes Salković) provode mirno i romantično veče uz svijeće, ples i muziku, sve dok im u jednom trenutku u dom ne upadne Helenin brat Liam (Zlatan Školjić) uznemiren i prekriven krvlju po rukama i odjeći.

Automatski, nešto što je bilo sasvim običan porodični trenutak kreće u sasvim drugom pravcu.

Povezano

Liama, na osnovu onoga što on tvrdi, na početku vidimo kao čovjeka koji se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, jer je naišao na teško ranjenog i pretučenog čovjeka kojem je pokušao pomoći.

Međutim, dok nastavlja priču, iznoseći nove detalje koji se ne podudaraju sa onim prethodno rečenim, on izaziva sumnju svog zeta i sestre i polako otkriva da se iza napada krije upravo on.

Teško djetinjstvo koje su imali zbližilo je Liama i Helen i okrenulo ih da vjeruju isključivo jedno drugom. Sestra, uprkos sumnjičavim i logičnim preispitivanjem muža, nastavlja da pronalazi opravdanja za postupke brata, ne obazirući se na zdrav razum. U vrtlogu emocija i situaciji koja traži brze odluke i djelovanje, odbacuje svaku logiku, te počinje ucjenjivati svog supruga, uvlačeći u sve njihovog sina i nerođeno dijete, za koje prijeti da će ga se otarasiti.

Ono što je važna tema jeste nasilje i do koje mjere se može ići da bi se za njega pronašlo opravdanje.
Autorov tekst prikazuje vanjski svijet kao apokaliptično mjesto u kojem uglavnom vlada kriminal i fizički obračuni. Upravo to je razlog koji Liam koristi da „opravda“ svoje postupke umirujući sebe i sestru da tako štiti svoj porodicu od opasnosti vanjskog svijeta. Kroz dalju radnju Liam pokazuje da je osim nasilja, sklon i govoru mržnje, i da je napao čovjeka jer je migrant "kojem nije mjesto u ovoj državi".

Helen, na čije odluke se oslanja suprug, brat i uz njih sama publika, odlučuje da postane saučesnik i po svaku cijenu zadrži incident „u krugu porodice“. Odluke koje je donijela, koštale su je brata, ali i supruga, te je zbog svojih izbora na kraju ostala bez obojice.

"Priča o nasilju usko je povezana sa pričom o mržnji i rasnoj netrpeljivosti. U Bosni i Hercegovini priča o mržnji na rasnoj i nacionalnoj osnovi ima, dakako, posebnu „težinu“, ne samo zbog toga što je bosanskohercegovačko društvo multinacionalno i multikonfesionalno, nego i zbog prisustva velikog broja migranata sa Bliskog istoka. Predstava nas poučava da mržnja nema kategorije, da je ona destruktivno stanje koje razara onoga ko je osjeća, ali i sve oko njega, te je nemoguće naći joj smisao, opravdanje, granice. Društvo, porodica, moral – sve je nemoćno pred golom činjenicom svekolikog nasilja i zla“, napisala je o predstavi dramarturg Nedžima Čizmo.

Maestralne glumce je nakon prestave, na okruglom stolu dočekao velik broj ljudi.

"Veliko hvala od srca. Mi uživamo i radujemo se dolasku u Banjaluku, ali publika koja je bila ovdje večeras na mene je ostavila utisak, jer je odgojena i zna se ponašati u teatru. Mi prilično puno putujemo, pa je ovo nekada i rijetkost. Ne pamtim kad sam vidio ovoliki broj ljudi na okruglom stolu", rekao je glumac Enes Salković.

Glumica Snežana Vidović pojasnila je lik Helen koju tumači u predstavi. Isdtiče da joj se upravo desilo ono što nikako nije željela, a to je raspad porodice.

"Ljubavi se ne mogu odvajati. Da li je ona (ljubav) upućena prema suprugu, bratu ili sinu, ona je ljubav i odnosi se na to ko se na koji način voli. Mislim da kod mog lika ona nije odvojena. Zbog pošlosti kakvu je imala, osjeća patološku potrebu da zadrži porodicu kao formu. I supruga, sina i brata. Došla je u situaciju u kojoj je nemoguće zadržati i jedno i drugo, ali se bori sredstvima sa kojima zna i koje je koristila cijeli život, a to je da zaštiti brata pod svaku cijenu iako je svjesna šta je uradio. Iako zna koliko je oštećen, pravda ga i svom suprugu i sebi. Tada gubi granicu između onoga šta je realno, šta je ljubav i šta je životinjska potreba da se svoje zaštiti".

Nagradu za najboljeg glumca večeri osvojio je Zlatan Školjić.

"Reditelj je tražio od nas brži tempo, naročito od mene. Zajedno, tim tempom smo došli od jednog nevinašceta, kako se lik predstavlja na samom početku, do nenormalnog čovjeka koji je svojim glupostima uništio jednu porodicu", rekao je o svom liku.

Pretposljednje večeri Zapleta ne repertoaru je predstava „Pluća“ beogradskog teatra i opere Madlenianum u koprodukciji sa agencijom Marador.

(Mondo)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop