• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavko Štimac u žiriju ovogodišnjeg "Kustendorfa": Bilo bi dobro da nam je umjetnost na prvom mjestu

Autor Dušan Volaš

Umjetnost je jako važna i bilo bi divno kad bi bila na prvom mjestu - ne bi bilo mnogih drugih stvari koje zagorčavaju život, rekao je glumac Slavko Štimac u Drvengradu, gdje će večeras biti otvoren 16. Filmski i muzički festival "Kustendorf"

 Slavko Štimac o umjetnosti Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Ovo je kraj koji dobro znam, dugo smo radili film `Život je čudo`, znam kad je počeo da se gradi Drvengrad, što bi rekli, ovde sam od prve kuće, volim da dođem i volim festivale ovakve vrste", rekao je Štimac po dolasku u Drvengrad.

Štimac, koji dugo godina sarađuje sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom, poručio je mladim kolegama da što više uče i rade, imaju prave autoritete i da budu autentični i originalni.

"To je najvažnije u svakoj umjetnosti, vrlo je jednostavno, ali opet tako komplikovano", rekao je Štimac, kojem je na festivalu 2019. godine dodijeljena nagrada "Drvo života", a ove godine će biti član žirija i odlučivati o dobitnicima Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta.

Ministar kulture Srbije Maja Gojković, koja je stigla u Drvengrad, rekla je da je svijetu potrebna originalnost i autorstvo koje Festival "Kustendorf" njeguje.

Ona je, govoreći o tome kakvi su festivali potrebni u Srbiji, istakla da se traga za onim što nije komercijalno i ne nastaje sa idejom koliko će karata biti prodato i koliko će ljudi to platiti, već koliko će dugo ostati u pamćenju konzumenta.

"Svaki ministar kulture mora da dođe na Mećavnik, da oseti lepotu prirode i stvaranja i očekujem da uživam u pravoj, iskonskoj, neiskvarenoj umetnosti", dodala je Gojkovićeva, prenosi Tanjug.

Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, biće otvoren večeras na Mećavniku na Mokroj Gori.

U takmičarskom dijelu programa za zlatno, srebrno i bronzano jaje nadmetaće se 14 filmova autora iz Srbije i još 10 zemalja.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop