• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo Kočićev zbor, dodijeljene nagrade mladim piscima: "Kočić je utkan u dušu svakog Srbina i svakog Krajišnika"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Polaganjem vijenaca na Spomenik Petru Kočiću u Banjaluci, danas su započete aktivnosti povodom obilježavanja 58. Kočićevog zbora.

 Kočićev zbor u parku Izvor: Grad Banjaluka

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da su zvanično započeti dani koji su posvećeni Petru Kočiću, te da će tokom narednih dana biti upriličen bogat program, koji je organizovan na tri lokacije i to u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

"Ovo je 58 ljeto kako jednakim žarom i intenzitetom slavimo Kočića, baš kao i prvog dana kada je sve to počelo. Petar Kočić je u potpunosti utkan u dušu svakog Srbina, u dušu svakog Krajišnika i svakog onog čovjeka koji je prepoznao identitet našeg naroda. Kočić je i danas jednako aktuelan baš kao i prvog dana, ali i svakog narednog dana u budućnosti. On je bezvremenski, prisutan i naš", poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako je izuzetno važno naglasiti, prema njegovom mišljenju, da je ova gradska administracija uspjela da vrati „Kočića“ tako gdje pripada, a to je manastir Gomionica, koja je njegov duhovni svetionik.

Iskoristio je priliku da čestita svim dobitnicim nagrada, te je iskoristio priliku da sve sugrađane pozove da budu dio ove tradicionalne manifestacije u danima istine, slobode i otadžbine.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Željka Stojičić naglasila je kako je ova manifestacija od velikog značaja, ne samo za Banjuluku nego i za cijelu Republiku Srpsku.

"Mogu da kažem da je djelo i lik Petra Kočića sastavni dio obrazovnog sistema cijele Republike Srpske i sistema umjetnosti, te je upravo zbog toga naša obaveza da njegov lik i djelo čuvamo. Na pjesnicima i književnicima je da oni, kroz svoje izražavanje, približe svima nama djelo Kočića, ne samo kao književnika i pjesnika, nego i kao narodnog tribuna, borca za pravdu i slobodu riječi i misli", istakla je ona.

Dobitnica ovogodišnje nagrade „Zmijanjče“, Kristina Lopatić sa Pala poručila je kako joj mnogo znači jedna ovakva nagrada, iz nekoliko razloga.

"Veoma sam ponosna što sam osvjila jednu ovakvu nagradu, naročito jer znam koliko je ona vrijedna i čije ime nosi. Moje djelo, pjesma za koju sam nagrađena se zove „Čuvajmo Republiku Srpsku“ i kao što i sam naslov govori, mi treba da čuvamo našu otadžbinu baš kao što je i Kočić to radio", poručila je Kristina Lopatić.

Podsjećamo, danas je u Parku „Petar Kočić“ upriličen i Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti. U okviru ovog prvog dana manifestacije nazvanog Dan istine – biti otvorena izložba „Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995. godine“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, dok će u porti Hrama Hrista Spasitelja glumci govoriti Kočićeva djela.

To veče, u 20.00 časova biće održana i svečana akademija u Banskom dvoru, kada će biti uručena i „Kočićeva nagrada“. Kompletan program 58. Kočićevog zbora možete pogledati OVDJE.

Povezano

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kure

Okreces li Petre u grobu kada vidis ko te citira i dijeli nagrade?

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop