• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Kočićev zbor: Dani istine, slobode i otadžbine

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor", posvećena srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, počinje danas u Banjaluci i trajaće do nedjelje, 27. avgusta.

 300952230_2360998014039530_3113583881073007881_n.jpg Izvor: Grad Banja Luka

Iz Organizacionog odbora su naveli da će manifestacija trajati tri dana koja su nazvana "Istina", "Sloboda" i "Otadžbina".

Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 10 časova u Parku Petar Kočić, gdje će biti položeni vijenci na spomenik ovom književniku i narodnom tribunu. Predviđeno je da danas bude dodijeljena i nagrada "Zmijanjče" za mlade pisce iz osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Svečana akademija planirana je za 20 časova u Banskom dvoru kada će biti uručena i "Kočićeva nagrada" književniku Đorđi Sladoju, jednom od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Drugog dana manifestacije predviđen je niz raznovrsnih sadržaja, koji će biti održani u Stričićima, rodnom Kočićevom selu.

Posjetioci će imati priliku da učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima i književnicima, pogledaju izložbu "Tragovi" autora Sanje Bajić i izložbu fotografija učiteljice sa Manjače, prisustvuju promociji zmijanjskog veza, da probaju jela tradicionalne kuhinje i slično.

Za sutra je od 16.00 časova planiran prvi dio borbe bikova za nagradu "Jablan".

Trećeg dana manifestacije, 27. avgusta, u Stričićima će biti održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika "Kočićeve nagrade".

Sveta liturgija počeće u 9 časova u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a u 12 časova kulturno-umjetnički program uz zborovanje i obraćanje zvaničnika, te će biti održan i drugi dio borbe bikova i dodjela nagrade "Jablan".

Ovogodišnji "Kočićev zbor" biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti "One tri", a ulaz je slobodan.

Grad Banjaluka obezbijedio je besplatan prevoz za sve zainteresovane sugrađane, koji tokom predstojećeg vikenda žele uživati u bogatom programu manifestacije "Kočićev zbor" u Stričićima.

Osim toga, biće nastavljena i prošlogodišnja praksa, te će za vrijeme trajanja manifestacije biti besplatan i parking na ovoj lokaciji.

U Beogradu je juče održana manifestacije "Kočićev dan u Beogradu" u okviru koje su književnici iz Srbije i Republike Srpske položili cvijeće na grob srpskog književnika Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju i recitovali stihove u slavu narodnog tribuna kod njegovog spomenika u Čuburskom parku.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop