• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna manifestacija Kočićevog zbora: Služena liturgija, položeni vijenci palim borcima (FOTO)

Autor Dragana Božić

Centralna manifestacija trodnevnog obilježavanja "58. Kočićevog zbora" počela je danas Svetom liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Stričićima kod Banjaluke, pomenom Petru Kočiću, srpskom književniku i narodnom tribunu, i njegovom ocu Gerasimu.

 Srn2023-8-27_1224791_1.jpg Izvor: Srna/Darko Šavija

U Stričićima kod Banjaluke danas je u sklopu obilježavanja "58. Kočićevog zbora" prošla litija, a kod spomenika palim borcima služen je pomen junacima otadžbine i položeni vijenci.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović vijenac je položio izaslanik, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i potpredsjednik parlamenta Anja Ljubojević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, kao i princ Filip Karađorđević.

Vijence su položili i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici SUBNOR-a Banjaluka i drugi.

Prethodno je služena liturgija i pomen Petru Kočiću i njegovom ocu Gerasimu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Stričićima.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj građana, među kojima su bili i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, princ Filip Karađorđević i princeza Danica.

Za 12.00 časova zakazan je kulturno-umjetnički program uz zborovanje, obraćanje zvaničnika, besjednika i dobitnika Kočićeve nagrade i posluženje tradicionalnih jela na lokaciji zborišta "Kod Jablana".

Na zborištu će se nastaviti tradicionalno nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima uz učešće padobranaca, kao i drugi dio bodljavine bakova, te dodjela nagrade "Jablan".

U Banjaluci je u petak, 25. avgusta, održana svečana akademija upriličena povodom 58. Kočićevog zbora, na kojoj je književniku Đorđu Sladoju uručena Kočićeva nagrada. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop