• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: Živjele knjige! (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Pod sloganom "Živele knjige", u Beogradu je danas otvoren 66. Međunarodni sajam knjiga, sa više od 400 izlagača iz 15 država, među kojima su i izdavačke kuće iz Republike Srpske.

 Sajam knjiga u Beogradu 2023 Izvor: MONDO

Otvarajući Sajam u ime Srbije kao domaćina, srpski pisac, prevodilac i izdavač Vladislav Bajac istakao je da su se knjige pokazale kao čvrsta podrška, pouzdan prijatelj i ljubav za cijeli život.

"Knjige su se pisale i čitale u vreme epidemija, nepogoda i ratova. Knjige su živele, žive i živeće", poručio je Bajac u pozdravnoj besjedi kojom je otvoren Sajam knjiga.

On je naglasio da su sajmovi knjiga izložbe živih slika, koje povezuju široko prostranstvo između čitanja i pisanja.

"Kroz taj začarani prostor ide put koji spaja dve kuće - u jednoj pisac sedi sam i piše, a u drugoj, isto tako, čitalac sedi sam i čita. Jedinstvo pisaca i čitalaca je najlepše jedinstvo suprotnosti, jer nijedna knjiga zapravo nije napisana dok nije pročitana", naglasio je Bajac.

Bajac je objasnio da čitaoca vidi kao odjek i ogledalo pisca, zbog čega u svakoj knjizi pored imena pisca stoji i nevidljivo ime čitalaca, koji su pravo bogatstvo jer predstavljaju masu različitih tumača jedne knjige.

Pisac Matijas Enar, koji se u pozdravnoj besjedi obratio u ime Francuske, kao počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu, istakao je da je književnost otvaranje prostora misli, jer se suprotstavlja medijima, neprekidnim informacijama i diktaturi aktuelnosti.

"Mi smo ovde da proslavljamo knjige, misao i stvaranje, suočeni sa neslogom, sukobima i krizama", naglasio je Enar.

On je rekao da roman vodi u nepoznato, na putovanje i pri tome predstavlja više od fikcije, više od razonode.

Enar je zahvalio za čast da otvori Sajam knjiga u prijestonici zemlje koju voli.

"Francuska i Srbija su od 19. veka istkale književne veze, a jugoslovenska i srpska književnost doživele su veliki uspeh u Francuskoj, kao i francuska u Srbiji. U Francuskoj se prevode srpski romani zahvaljujući izvanrednim prevodiocima, što pokazuje da prave književnosti nema bez kvalitetnog prevođenja", rekao je Enar.

Uz izdavače iz Srbije, koja je domaćin, i Francuske kao počasnog gosta na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviće se izdavačke kuće iz još 13 država.

Francuska će predstaviti pisce, prevodioce, izdavače, distributere iz te zemlje, kao i ličnosti koje su na različite načine povezane sa knjigom.

Na Sajmu knjiga u Beogradu, koji će trajati do nedjelje, 29. oktobra, nastupiće i 33 izdavača iz Republike Srpske, koji će promovisati 89 izdanja na posebnom štandu u hali dva Beogradskog sajma.

Na štandu Republike Srpske i u sali za promocije "Vasko Popa" izdanja iz Republike Srpske predstaviće 60 autora i više od 100 govornika.

Trinaesti reprezentativni nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture.

I Andrićev institut u Andrićgradu predstaviće ove godine na Sajmu knjiga u Beogradu svoj desetogodišnji izdavački angažman sa vrlo kvalitetnim izdanjima.

Za posjetioce Sajma ulaz je bio slobodan danas od 10.00 časova, a i tokom svih sajamskih dana biće otvoren od 10.00 do 21.00 čas.

Tradicionalni "Školski dan" najavljen je za četvrtak, 26. oktobar.

U okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija. 

(Agencije)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop