• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor dobio deseti mural i opet opravdao naziv "grad murala" (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Prijedoru je danas svečano predstavljen deseti jubilarni mural u okviru projekta "Prijedor – grad murala".

 Mural u Prijedoru Izvor: SRNA / Katarina Panić

Autor apstraktne kompozicije "Unutrašnja dinamika" je umjetnik iz Beograda Nikola Mihajlović Kori.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao mogućnost da učestvuje u ovako ozbiljnom projektu kad je u pitanju umjetnost murala i što je dobio zid u centru grada, najveći od svih deset dosadanjših.

"Inspiraciju u radu dobijam iz više izvora. Primat je ovdje bio na unutrašnjem svijetu iz kojeg se dobija taj ekspresivni izraz koji ovaj mural posjeduje, a sa druge strane tu je priroda, dok je treći izvor arhitektoničnost elemenata što dolazi iz fakultetskog obrazovanja", rekao je Mihajlović novinarima u Prijedoru.

10. mural u Prijedoru
Izvor: SRNA / Katarina Panić

Koordinator projekta "Prijedor – grad murala" Boris Eremić izrazio je ponos što je Udruženje likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ prvim konkursom prije 11 godina pokrenulo ovaj projekat iz jednog velikog entuzijazma, ljubavi i želje da napravi galeriju na otvorenom u gradu koji važi za grad slikara, podsjećajući da je samo jedne godine izostala realizacija zbog korone.

"Ovo je jedini projekat ove vrste u jugoistočnoj Evropi. Nagrada autoru je plaketa `Paola de Maninkor` i 1.500 evra od italijanske opštine Lavis, njenog rodnog grada. Nažalost, to je ujedno i najveći novčani iznos nagrade za vizuelnu umjetnost u Republici Srpskoj", dodao je Eremić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije grada Prijedora Aleksandar Milješić rekao je da je grad obezbijedio 10.000 KM za realizaciju ovogodišnjeg murala.

"Poznato je da je Prijedor grad murala, slikara i umjetnika. I za narednu godinu imamo u planu sredstva za ove namjene. Svake godine podržavamo ovu priču i radujemo se svakom novom muralu u našem gradu", rekao je Milješić.

Predsjednik Udruženja "Program Prijedor" iz italijanskog grada Trenta Ecio Pilati rekao je da je ovo udruženje promoter projekta "Prijedor - grad murala".

"Ovaj projekat je za nas veoma značajan jer pokazuje saradnju i ujedinjenje Prijedora i pokrajine Trentino kroz umjetnost. Mostovi saradnje i prijateljstvo su vidljivi i opipljivi, a ne samo novačni dio nagrade koji dajemo", poručio je Pilati.

Projekat "Prijedor grad murala" ULUP je pokrenuo 2013. godine u znak sjećanja na italijansku umjetnicu Paolu de Maninkor koja je 1998. godine zajedno sa djecom iz izbjegličkih centara oslikala prvi mural u Prijedoru, na fasadi Elektrotehničke škole.

U početku su radovi birani putem međunarodnog konkursa, a od prošle godine autor se bira putem poziva.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop