• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice" premijerno u Zenici: Pozorišno suđenje ženi koja je bila više od zvijezde (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Na velikoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP) sinoć je premijerno izvedena predstava "Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice", reditelja Harisa Pašovića.

 Predstava Marlen Ditrih pet tačaka optužnice Izvor: Velija Hasanbegović/Narodno pozorište Sarajevo

Naslovna uloga poznate filmske dive koja je, pored raskošnog glumačkog i muzičkog talenta, ostala upamćena po odbijanju da podrži vlasti nacističke Njemačke, pripala je još jednoj glumačkoj divi domaće kinematografije – Mirjani Karanović. Ostatak ekipe čine Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Karanovićeva koja iza sebe ima bogatu filmsku i pozorišnu biografiju uspjela je preslikati duh legendarne glumice, kao i njen muzički stil.

Predstava prati imaginarno suđenje Marlen Ditrih koje se, kako sam naziv sugeriše, odvija u pet tačaka. Troje sudija "bombarduju" Ditrih argumentima iz njenog života linearno ga prateći od djetinjstva, karijere sve do ličnih uvjerenja o političkim prilikama koje su vladale u to vrijeme.

Prva se odnosi na doba odrastanja u Njemačkoj kada joj je već na početku falila dobra doza patriotizma. Zatim građenje karijere, te rušenje ustaljene "prakse" u kojoj žena treba da rađa djecu i brine o pozorištu, što je Ditrih u startu prekršila, jureći glumački san koji ju je odveo do čuvenog Holivuda.

Tu ne prestaje njeno šokiranje mase. Otvoreni brak sa suprugom, nesvakidašnji u tradicionalnom poimanju muško-ženskih odnosa, stavio ju je na metu kritika zbog afera koje su bile obostrane.

Jedna od najvećih „optužbi“ javlja se na vrhuncu karijere kada je iskoristila svoju slavu kako bi se borila protiv nacističke Njemačke na čelu sa Adolfom Hitlerom, odbijajući da snimi propagandne filmove u njihovu korist. Priklanjanje Amerikancima, te borba u savezničkim trupama napravile su od nje nepoželjnu osobu u rodnoj zemlji.

"Marlen Ditrih je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu“, rekao je ranije režiser.

“Marlen Ditrih: pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop