• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici

Autor Anadolija

Vijećnica je simbol Sarajeva, a Sarajevo je simbol Evrope, mjesto gdje se oduvijek spajao istok i zapad, rekao je predsjednik Bečke filharmonije i prva violina ovog sastava Klemens Helsberg.

Na samom početku koncerta Bečke filharmonije upriličenog u sarajevskoj Vijećnici povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, Helsberg je u obraćanju prisutnima kazao kako će današnji koncert biti simbolično putovanje kroz vrijeme, kroz dubine i visine ljudske duše.

"Od faraona, preko Rimljana, pa do Habsburške dinastije, bezbroj je carstava gdje 'sunce nikada nije zalazilo', ali koja su, iako naizgled neuništiva, nestajala. Mi o njima znamo iz udžbenika istorije, ali i kroz svjedočenja umjetnosti", rekao je Helsberg.

Iako se bilo kakva manifestacija vanjske moći ne može oduprijeti izazovima vremena, nastavio je Helsberg, prava umjetnost stoljećima ostaje netaknuta. Ona predstavlja uspješan pokušaj da se prevaziđu granice ljudske prirode, a u carstvu umjetnosti, susrećemo jedni druge na uzvišenim ravnicama.

"Umjetnost nam pomaže da zaboravimo na nečasne strane naše prirode, pa čak i na one koje su dovele do katastrofa historijskih razmjera. Jedino što moramo učiniti jeste poslušati glas umjetnosti, susresti se sa njenim zahtjevima i prevazići naša vlastita ograničenja. Za razliku od politike i ekonomije, glas umjetnosti se ne čuje, moramo biti jako tihi da bismo ga osjetili", istakao je Helsberg.

On je istakao da članovi filharmonije kroz muziku žele da pokažu duboko poštovanje prema ideji ujedinjene Evrope, jer vjeruju da ona predstavlja vizionarski poduhvat za mir.

Koncert Bečke filharmonije u Vijećnici počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u izvedbi filharmonije. Nju je pratila izvedba djela Jozefa Hajdna, Franca Šuberta, Albana Berga, Johanesa Bramsa i Maurisa Ravela.

Koncert je završen “Odom radosti” Ludviga van Bethovena, himnom Evropske unije. Visoke zvanice i gosti koji su prisustvovali koncertu ovacijama su ispratili članove Bečke filharmonije.

U publici su bili predsjednici Austrije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, članovi Predsjedništva BiH, visoki predstavnik i druge visoke zvanice.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop