• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Zakon o kulturi uvodi red u estradu!

Autor mondo.ba

Budući zakon o kulturi RS trebalo bi da definiše estradnu djelatnost, status umjetnika, ali i njihove obaveze prema državi.

Kako najavljuju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, većina odredbi vezanih za estradnu djelatnost, a koje se tiču plaćanja naknada, poreza i doprinosa, biće usklađena sa zakonima koji definišu tu oblast. Kontrolu i nadzor radile bi Republička uprava za inspekcijske poslove i Poreska uprava RS.

"U zemljama okruženja i u svijetu ovakav princip rada je dugo prisutan jer se rad u ovoj oblasti ne izdvaja od bilo koje druge vrste angažmana i radnog statusa", kažu u ministarstvu, ne precizirajući kada bi zakon mogao da bude usvojen, piše dnevni list "Blic".

Muzičari u RS smatraju da će odredbe zakona o kulturi koje se tiču estradne djelatnosti konačno uvesti red u tu oblast. Frontmen banjalučke grupe "Sopot" Petar Topalović misli da bi ovakva odredba, ukoliko bi obuhvatila mnoge stavke koje se tiču estradne djelatnosti, bila dobra i za umjetnike.

"Odličan model za to ima Hrvatska, gdje muzičari moraju da imaju dozvolu, ali i država ima zakon o autorskim i drugim pravima, pa je sve urađeno kako treba. Tako nešto nije nimalo jednostavno jer se kod nas često dešava da jednu stavku uredimo, a ostale ne, pa onda na kraju ne dobijemo ništa. U svakom slučaju, bolje je da o estradnoj djelatnosti vodi brigu država nego neka udruženja i pojedinci", navodi Topalović, a piše "Blic".

Kroz takvu odredbu, dodao je, trebalo bi da se napravi i jasna granica između tezgaroških i autorskih bendova.

"Nije isto kada izvodite svoje i tuđe pjesme. To je jedina stavka koja me plaši jer mi i tako ne dobijamo mnogo novca za nastupe, a ako se stvari ne postave kako treba, to bi moglo da upropasti muzičku scenu RS do kraja ili da je svede samo na narodnjake", rekao je Topalović.

Pjevačica Maja Tatić ističe da umjetnici prije nastupa potpisuju ugovor sa onim ko ih angažuje i da se u tom pogledu poštuje zakon. Ipak, neophodna je odredba koja će detaljnije urediti muzičku scenu u RS.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop