• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Podgrmečke vodenice" u Novom Gradu

Autor SRNA

U Galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba fotografija "Podgrmečke vodenice", kojom autor Milovan Antonić želi podsjetiti na potrebu čuvanja i obnavljanja starih vrijednosti.

Antonić je rekao da je u Podgrmeču u proteklih 200 godina bilo više od stotinu vodenica, koje su zaboravljene i prepuštene zubu vremena pojavom električnih mlinova vodenica.

"Vodenice su narodno blago, bile su nezamjenjive u proizvodnji hljeba, i život bez njih bio je nezamisliv. Od više od stotinu vodenica u Podgrmeču, više od 50 je bilo na Vojskovi, a ostalo ih je samo 10-ak. Obnovljene su vodenice u Donjim Agićima i održava se jedna u Hašanima. Samo u djelima Branka Ćopića ovjekovječeno je pet vodenica", rekao je Antonić.

Antonić, koji se fotografisanjem vodenica bavi nekoliko decenija, kaže da je podgrmečki kraj karakterističan po tome što je bukvalno premrežen potocima, rječicama i rijekama.

Viši kustos Muzeja Prijedor Marija Radaković rekla je da je bilo potrebno mnogo truda za ovu izložbu, i naglasila da je Antonić započeo veliki posao.

"Sela su pusta, zemlja neobrađena, zdravi i čisti krajevi ostavljeni da propadaju. Možda će nam vodenice poslužiti kao opomena", istakla je Radakovićeva.

Otvarajući izložbu, načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je sinoć da ova opština nastoji da obnovi vodenice.

"Sada je na redu vodenica u Rakanima, a u planu je projekat etno-sela u Svodni gdje je, takođe, planirana izgrdanja vodenice", navela je Rajilićeva.

Izložba od 20-ak fotografija u Galeriji u Novom Gradu biće postavljena do 20. juna.

Izložba "Podgrmečke vodenice" bila je prvo postavljena u Prijedoru, u okviru manifestacije "Noć muzeja", a autor planira da obuhvati i vodenice iz Potkozarja i drugih krajeva.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop