• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo istraživanje manastira Detlak

Autor SRNA

Centar za lokalni i regionalni razvoj u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Derventa i Zavičajnim muzejom iz Gradiške, počeo je arheološko istraživanje s ciljem pronalaska materijalnih ostataka srednjovjekovnog manastira Detlak

Cilj projekta pod nazivom "Ubikacija manastira Detlak-arheološka istraživanja i istorijska proučavanja" jeste da se kroz istorijska proučavanja, arheološka rekognosciranja i probna arheološka istraživanja, dođe do materijalnih ostataka srednjovjekovnog manastira Detlak, te da se evidentira, naučno i turistički vrednuje srednjovjekovno nasljeđe derventskog kraja, rekao je direktor CELOR-a Čedomir Ćorić.

"U okviru projekta planirane su aktivnosti rekognosciranje i evidentiranje srednjovjekovnog nasljeđa, proučavanje istorijskih pisanih izvora i popisivanje srednjovjekovnog nasljeđa derventskog kraja, probna arheološka istraživanja, koja imaju za cilj utvrđivanje tačne lokacije srednjovjekovnog manastira na lokaciji sela Detlak, prezentacija arheoloških istraživanja i izrada brošure o srednjovjekovnom nasljeđu derventskog kraja", naveo je Ćorić.

Prva faza projekta koja se odnosi na aktivnosti rekognosciranja i evidentiranja srednjovjekovnog nasljeđa derventskog kraja je završena, a trenutno se realizuje aktivnost koja se odnosi na probna arheološka istraživanja u cilju utvrđivanja tačne lokacije ovog manastira.

Arheološka istraživanja obavlja stručni saradnik iz Zavičajnog muzeja u Gradišci, a arheološko sondiranje vrši se na njivi Čizmovina nedaleko od manastirske crkve i ambarina u Donjem Detlaku.

U drugoj polovini juna, predviđena je organizacija javnog događaja sa ciljem upoznavanja šire javnosti o rezultatima arheoloških istraživanja.

Projekat "Ubikacija manastira Detlak-arheološka istraživanja i istorijska proučavanja", finansira Ministarstvo civilnih poslova BiH, iz sredstava koja su namijenjena za finansiranje institucija kulture u BiH za 2014. godinu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop