• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIN-ova nagrada za Ivanu Dimić

Autor mondo.rs

Objavljeno ime dobitnika prestižne nagrade za roman godine.

 NIN-ova nagrada za Ivanu Dimić Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Spisateljica Ivana Dimić osvojila je nagradu za roman godine koji dodeljuje nedeljnik "NIN", za svoje delo "Arzamas" u izdanju "Lagune".

Ivana Dimić (Beograd, 1957), diplomirani je dramaturg, autor brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umetnika. Objavljene knjige priča: Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009). Nagrade: Nagrada Tiba festivala za najbolji dramski tekst za Zmajovine pangaloze (2010), Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi (2011), godišnja nagrada za predstave Henri Šesti i Ženski orkestar (2012).

"Ovo je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Autorka pored snova govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini... Pored svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i ćerke koje se i svađaju i bezgranično vole. Tako se smenjuju dve različite literarne forme - priča i drama.
Arzamas je vrhunsko delo umetničke proze, veoma neobično i nesvakidašnje", navodi se u opisu romana.

Pogledajte promociju knjige!

Ivana Dimić promocija
Izvor: YouTube

U finalu za NIN-ovu nagradu našla su se još tri pisca - Vladan Matijević sa romanom "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabašević sa naslovom "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac sa romanom "Hronika sumnje" (Geopoetika).

Žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), prethodno je od 170 knjiga u uži izbor uvrstio 11 izdanja.

U konkurenciji su, pored četvoro finalista, bio i raniji dobitnik Svetislav Basara, zatim debitant Luka Tripković, Mirjana Đurđević, Žarko Radaković, Muharem Bazdulj, Darko Tuševljaković i Svetlana Slapšak.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop