• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sto godina od smrti Marka Tvena

Mark Tven, veliki američki pisac umro je prije tačno 100 godina, 21. aprila 1910. godine.

 Sto godina od smrti Marka Tvena Izvor: MONDO

Mark Tven, veliki američki pisac i jedan od najvećih humorista svjetske književnosti, čiji juaci Tom Sojer i Haklberi Fin i obilježavaju djetinjstvo mnogih generacija širom sveta, umro je prije tačno 100 godina, 21. aprila 1910. godine.

"Avanture Haklberi Fina" proglašene su za remek djelo američke književnosti. Poznat je citat nobelovca Ernesta Hemingveja da je ta Tvenova kniga koren celokupne moderne američke literature.

Semjuel Lenghorn Klemens - što je bilo piščevo pravo ime, tokom života je objavio više od 30 knjiga, stotine kratkih priča i eseja.

Pažnju široke javnosti privukao je u 30. godini zbirkom katkih priča "Džim Smajli i njegova žaba". Među njegovim najpoznatijim djelima su i "Avanture Toma Sojera", "Kraljević i prosjak", "Jenki na dvoru Kralja Artura" i "Život na Misisipiju".

Do kraja života, Klemens je postao višestrano značajan autor koji je u svojim djelima uspio vjerno da predstavi duh, karakter pa čak i dijalekt različitih naroda.

Rodio se u novembru 1835. godine, dvije nedjelje nakon što je Halejeva komenta proletjela nebom. To je bio razlog zasto je često govorio da neće napustiti svijet prije nego što je vidi. Tako je i bilo, umro je 21. aprila 1910. godine, dan nakon što se kometa opet pojavila.

Djetinjstvo je proveo na obalama Mišisipija u državi Misuri, koja je u vrijeme kada se rodio bila robovlasnička. Sa 11 godina, nakon smrti oca, napustio je školu i počeo da radi u lokalnoj štampariji. Sa 18 je imao zapažene članke u listovima u kojima je radio u Njujorku i Filadelfiji. Nešto kasnije vratio se kući i započeo novu krarijeru - oficira rečnog broda koja je trajala do izbijanja Građanskog rata.

Život na Misisipiju dao je pečat i njegovom pseudonimu. "Mark Tven" je bio izraz koji je mornarima ukazivao da je voda dovoljno duboka da brod može da prođe.

Tvenov život bio je pun pustolovina (tragao je i za srebrom u Nevadi, putvao po cijelom svijetu) i slave, ali i teških trenutaka zbog gubitka djece i žene što je njegovim djelima dalo pečat pesimizma i očaja.

U opsežnom životnom delu ostvario je široku lepezu osećaja od pune radosti do potpunog beznađa. Ispod površine njegovih humorističkih priča, nalazi se stvarnost, težnja za jednakošću i društvenom pravdom, vera u ljudske vrednosti i osuda tiranije povlašćenih nad robovima i siromašnim.

Zalagao se za ravnopravnost, podržavao je Deklaraciju o oslobađaju robova, što je dokazao i druženjem sa bivšim robom Džordžom Grifinom, koji je postao šef na imanju njegove porodice.

Prema istoričarima književnosti, Grifin je Tvenu bio inspiracija za lik Džima, odbjeglog roba, iz romana "Avanture Haklberija Fina".

Njegova djela obilovala su romantikom, realnošću, snagom i slabostima svijeta koji se u to vrijeme vrlo brzo mijenjao.

Manje je pozato da je među onima na koje su još u djetinjstvu, Tvenova dela ostavila utisak bio i naučnik Nikola Tesla, koji je kasnije postao piščev veliki prijatelj. Njihovo poznanstvo označavano je kao jedno od najintrigantnijih prijateljstava novijeg doba.

Mnogo godina prije nego što su se upoznali Tvena su oduševile Tesline ideje, a Teslu piščevi rani radovi koje je kao srednjoškolac čitao u bolnici kada su ga lekari gotovo otpisali. Decenijama poslije toga, Tesla je pominjao da su mu Tvenovi junaci davali snagu u borbi protiv bolesti.

Tven je autor knjige "Tajanstveni stranac", objavljene prvi put šest godina nakon piščeve smrti. Prema nekim izvorima, delo je nastalo kao rezultat kompleksnog odnosa dva genija - Tvena i Tesle.

Tesla (1856- 1943) je u autobiografiji njihovo prijateljstvo opisao kao sudbonosno, a Tvena kao prvu osobu koja ga je inspirisala i to mnogo prije njihovog upoznavanja u Njujorku 1889. godine. Slične znake oduševljenja biografi su pronašli i u Tvenovom dnevniku.

Prema tim podacima, Tven je godinu dana prije njihovog upoznavanja zapisao "upravo sam vidio crteze i opis električne mašine koju je patentirao Tesla ... To je najznačajniji patent poslije telefona".

Mark Tven počiva na Vudlon groblju u Njujorku.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop