• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dučićeva nagrada" Milovanu Danojliću

Dučićeva nagrada za 2010. godinu uručena je književniku Milovanu Danojliću na centralnoj svečanosti "Dučićevih večeri poezije" u Trebinju.

 "Dučićeva nagrada" Milovanu Danojliću Izvor: MONDO

U obrazloženju žirija, koje je sinoć na svečanoj akdamiji pod nazivom "U hlebnoj dobroti ćirilice" pročitao profesor Ranko Popović, navodi se da je Danojlić jedan od najznačajnijih stvaralaca savremene srpske književnosti, prozni pisac i pjesnik izrazito prepoznatljivog rukopisa, stilista, posjednik raskošnog rječnika, tragalac izuzetne moći zapažanja i naglašenog moralnog stava.

"Poetsko traženje smisaonog oslonca na zadatom brisanom prostoru postojanja jeste, prije svega, jezičko traganje, sa sopstvenom uporišnom tačkom, tačkom otpora, kako je imenuje Danojlić", ističe se, između ostalog, u obraloženju žirija za dodjelu "Dučićeve nagrade".

Govoreći o Danojlićevoj poeziji, profesor Jovan Delić istakao je da je riječ o pjesniku vječitog kalendara koji uvijek i iznova fascinira.

Zahvaljujući se na prestižnoj nagradi, Danojlić je istakao da priznanja uvijek prijaju, posebno kada se radi o pjesniku kao što je Jovan Dučić. "Nikada se nisam borio ni za jednu nagradu, niti sam ih tražio, odbiti ih je glupo, kao i previše joj se radovati", rekao je Danojlić.

Govoreći o Jovanu Dučiću i podsjećajući na njegov povratak u rodni grad, načelnik opštine Trebinje i predsjednik organizacionog odbora "Dučićevih večeri poezije" Dobroslav Ćuk istakao je da ovogodišnje saborovanje pjesniku u čast osvjetljava jedan poseban jubilej, odnosno prvu deceniju ponovnog susreta i zajedničkog bivstvovanja Dučića i Trebinja.

"Iz prekookeanskog Libertvila, tačno prije deset godina, Dučić se vratio u Trebinje čime je nakon gotovo šest decenija ispunjeno pjesnikovo zavještanje da počiva na brijegu iznad rodnog grada", podsjetio je Ćuk.

Dučićev povratak, dodao je on, bio je i naš svojevrsni povratak sebi i sopstvenom identitetu, povratak velikim idejama i osvjedočenim vrijednostima, koji su nam negdje u izmaglici nacionalne amnezije godinama ostali zatureni i zatravljeni.

"Sada, kada su Dučić i Trebinje, konačno, ponovo zajedno i u neraskidivom jedinstvu `grumena gline užežene` i kada je iz tog grumena tvrdog, hercegovačkog zasvijetlila žiža našeg sabranja i samopoznanja, želja i obaveza da se okupljamo oko tog plamena jača je nego ikada", rekao je Ćuk.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu, između ostalih, nastupili su prvak jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Gojko Šantić, prvak baleta Narodnog pozorišta Konstatin Kostjukov, solista baleta Narodnog pozorišta Bojana Žegarac, beogradska primadona opere Narodnog pozorišta Snežana Savičić, akademski hor i orkestar "Španac" iz Beograda, Božidar Vučur, klavir i Ranko Slijepčević, gitara i vokal.

Svečanoj akademiji u Muzeju Hercegovine u Trebinju prethodila je izložba slika Milorada Ćorovića-poklon zbirka ovoj kulturnoj ustanovi.

U Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini, brdu iznad Trebinja jutros, posljednjeg dana "Dučićevih večeri poezije", biće služen pomen velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću nakon čega će, u večernjim časovima, biti održano "Pjesničko veče" na kome će nastupiti eminentna pjesnička imena iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop