Alergije i autoimune bolesti mogle bi jednog dana da budu spriječene konzumiranjem izvjesnog tipa bakterija u fermentisanoj hrani.
Alergije i autoimune bolesti, kao što je reumatoidni artritis, mogle bi jednog dana da budu spriječene konzumiranjem izvjesnog tipa bakterija u fermentisanoj hrani, kao što se neke vrste jogurta obogaćuju korisnim probioticima, pokazala je nova japanska studija.
Stručnjaci s Univerziteta u Tokiju su, hraneći laboratorijske miševe jednom porodicom bakterija, podstakli proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, poznatih pod nazivom regulatorne T ćelije, prenio je Rojters.
Riječ je o ćelijama koje regulišu imonološki sistem i štite ga od pretjeranog reagovanja. Kada se imunološki sistem isuviše aktivira, može da prouzrokuje pojavu alergija, ali takođe i da uništi zdrave ćelije i tkiva i izazove autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza ili Kronova bolest.
Vođa japanskog istraživanja dr Kenja Honda i tim kolega su prvo primjenom antibiotika "isprali" sve bakterije iz crijeva jednog broja miševa. Nakon toga su ove životinje hranili sa 46 vrsta neškodljive klostridijum bakterije, utvrdivši da je to podstaklo brojnost T ćelija u njihovim crijevima. Takvi miševi su postali otporniji na kolitis i druga alergijska oboljenja.
Ovo otkriće moglo bi da se primjeni i na ljudima, ukoliko bi se u fermentisane prehrambene proizvode unosile žive klostridijum bakterije. Konzumiranjem takve hrane bi se umnožile regulatorne T ćelije u crijevima ljudi i suzbile alergijske reakcije, tvrde istraživači.
Oni su upozorili da postoje i neke vrste klostridijum bakterija koje su štetne - jedna od njih čak izaziva tetanus, dok bakterija klostridijum dificile spada u takozvane superbakterije otporne na lijekove. Naravno takve bakterije nisu bile u "koktelu" koji je davan miševima u japanskom istraživanju.
(Tanjug/www.mondo.rs - Guliver/Getty images)