5 vrsta jaja koja niko ne bi smio da jede | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikako!

5 vrsta jaja koja niko ne bi smio da jede

Autor Maja Gašić
Autor Maja Gašić

Jedna od najzdravijih i najpopularnijih namirnica može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Izvor: YouTube/Screenshot/Field Vet

Jaja se smatraju jednom od najboljih namirnica, veoma su hranljiva i tijelu obezbjeđuju najvažnije nutrijente neophodne da bi normalno funkcionisalo. Međutim, u nekim slučajevima i neke vrste se nikako ne preporučuju.

Na internetu ćete često naići na tvrdnje da ukoliko se predugo kuvaju ili predugo drže u frižideru mogu da izazovu da žumance potamni. Redovna konzumacija takvih jaja može dovesti do anemije, gubitka kose, stvaranja kamenja u žuči, negativno utiču na rast tijela i intelektualni razvoj, kao i izazvati druge ozbiljnije bolesti.

Evo šta je istina, sa kojom vrstom jaja treba biti oprezan.

Sirova jaja

Sirova jaja sadrže avidin i antitripsin, koji utiču na varenje i apsorpciju bjelančevina u tijelu. Pored toga, jaja mogu nositi bakterije koje mogu izazvati dijareju. Ove bakterije se ubijaju samo na visokim temperaturama, pa se preporučuje da se podvrgnu termičkoj obradi prije konzumacije.

Jaja sa izmiješanim žumancetom i bjelancetom

To se dešava kada se ljuska jajeta polomi, bilo tokom transporta ili usljed mehaničkih oštećenja. Ako se ovakva jaja predugo čuvaju, bakterije ili plesni mogu ući u jaje kroz pore ljuske i uništiti strukturu proteina, usljed čega se miješa sa žumancem. Ako takvo jaje nema specifičan miris ili izgled, može se jesti nakon termičke obrade, na primjer, ako se obari. Međutim, ako je bjelance zamućeno, to ukazuje na to da se bakterije množe iznutra. Takvo jaje je apsolutno zabranjeno jesti, posebno ako ima neprijatan miris.

Jaja sa suvim žumancetom

Ako se isuviše dugo čuva, jačina opne žumaceta slabi, zbog čega se ono suši. Ako je u ovom slučaju žumance normalne boje, jaje može da se jede. Ali ako se žumance potpuno prilijepilo za ljusku i usljed toga potamnilo, onda takvo jaje nikako ne treba da se jede.

"Buđavo" jaje

Kada se jaja čuvaju u vlažnom okruženju, zaštitni film na površini ljuske je oštećen, što naknadno dovodi do prodora bakterija i njihovog daljeg razmnožavanja unutar jajeta. Spolja se to manifestuje crnim mrljama ili pojavom buđi. Takvo jaje je strogo zabranjeno za upotrebu.

Jaja sa pilećim "klicama"

Tokom inkubacije jajeta, razvoj embriona pileta može da se zaustavi zbog uticaja temperature, vlažnosti, salmonele ili parazita.

Takva jaja ne samo da ne sadrže hranljive sastojke (jer su korišćena za razvoj pilećeg embriona), već mogu da postanu i prenosioci različitih bakterija, poput E. coli, staphilococcus aureus, tifusnog bacila, bakterija Proteus i drugih, što može dovesti do trovanja. Zato ova jaja nikako ne bi smjela da se koriste.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA