• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog četiri "sitne" greške nam je imunitet loš: Nutricionisti otkrili zašto nam je tijelo podložno bolestima

Autor Vesna Kerkez

Otkrijte koje navike najviše štete našem tijelu i uništavaju nam imunitet.

 Izvor: YouTube/Screenshot/Miss Ris

U zimu, kada haraju virusi i svi smo u riziku, ne samo od zaraze koronom, već i od gripa i prehlade, od izutetne važnosti je ojačati imuni sistem. Pored opštih pravila o umjerenoj fizičkoj aktivnosti, spavanju između šest i osam sati, ono što može da pomogne da izbjegnete bolesti jeste pravilna ishrana.

Ljekari ističu da određene navike u ishrani najviše utiču na prirodnu odbranu tijela.

Možda će vas zanimati

Jednolična ishrana

Nutricionista Amanda Soseda navodi raznovrsnu ishranu kao jedan od najboljih načina za jačanje imunog sistema.

"Ako jedete istu hranu iznova i iznova, to može negativno da utiče na vaš imunitet. Pošto je 70% našeg imunološkog sistema u crijevima, važno je da se korisne bakterije 'nahrane'", kaže. Najlakši način za održavanje raznovrsnog mikrobioma crijeva je po njenim riječima konzumiranje raznovrsnog voća, povrća, kao i grupa namirnica. 

Nedovoljno prebiotika

Ako u ishrani nema dovoljno prebiotika, crijeva mnogo lošije obavljaju svoju funkciju, upozorio je dijetetičar i osnivač "Uplift Food", Kari Landau.

"Ishrana bez prebiotika iscrpljuje naše crevne bakterije. Oskudan mikrobiom, zauzvrat, povećava markere zapaljenja u našim tijelima i smanjuje imuni odgovor", objasnila je ona.

Previše šećera i masti

Previše šećera i masti može da bude izuzetno štetno za imunitet, dodao je dr Šital Dekarija. Ona je pojasnila da loša ishrana dovodi do preopterećenja imunog sistema i stalnih upala u organizmu.

"Ova upala je povezana sa brojnim hroničnim bolestima, uključujući dijabetes, bolesti srca i autoimune bolesti kao što je reumatoidni artritis. Ishrana bogata rafinisanim šećerom, zasićenim mastima i malo vlakana može dovesti do ove upale", objasnila je ona.

Pretjerana konzumacija prerađevina 

Negativno na imunitet može da utiče ne samo ishrana sa visokim sadržajem šećera i masti, već i česta konzumacija prerađene hrane, rekao je nutricionista Best Trista.

"Kada jedemo ove namirnice u velikim količinama, one mogu da iritiraju crijeva, izazovu neravnotežu u mikrobiomu i na kraju dovedu do hronične upale. Ova upala može da smanji pravilan imuni odgovor tijela i da dovede do povećanja akutnih i hroničnih bolesti", objasnila je.

MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop