• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pasiranjem izvući ono najzdravije: Ove namirnice ne treba sjeći

Nutricionisti kažu da bi namirnice bogate karotenoidima, koje ćete prepoznati po jarkoj boji, trebalo sijeći na određeni način da bi oslobodile i do šest puta više blagotvornih supstanci!

 Pasiranjem izvući ono najzdravije: Ove namirnice ne treba sjeći Izvor: YouTube/Gastronomic

Odavno je poznato da po boji hrane možemo zaključiti da li je dobra, i za koji dio organizma. "Bež" hrana smatra se nezdravom, u nju spadaju hljeb, ugljeni hidrati, peciva, tjestenina, a hrana jarkih ii tamnih boja prepuna je zdravih sastojaka. To je slučaj i sa narandžastim namirnicama, koje su bogate karotenoidima, supstancama koje brane ćelije od slobodnih radikala koji nanose štetu.

Osim karotenoida, narandžasta hrana kao što su šargarepa, bundeva, kajsije, mango, sadrži i supstance koje štite arterije od naslaga koje mogu da izazovu bolesti krvnih sudova i srca.

Mnogi, međutim, ne znaju kako se iz ovakve hrane na najbolji način "izvlače" zdrave supstance. Kao što postoji hrana koju bi trebalo jesti svježu, ili hrana koju je bolje zagrijati da bi bila zdravija, tako je važan način mehaničke obrade u slučaju narandžastog voća i povrća.

Bundevu, šargarepu ali i narandžasto voće trebalo bi pasirati, jer se na taj način oslobađa i do šest puta više karotenoida. Ako samo sječete ili rendate namirnice bogate karotenoidima, ćelijski zidovi u kojima se ove blagotvorne supstance nalaze neće biti "razbijeni". Ovo su takođe namirnice koje bi trebalo termički obrađivati, pa sljedeći put kada poželite da grickate svježu šargarepu, sjetite se da je bolje da je ipak malo obarite i začinite je maslinovim uljem, na taj način će tijelo bolje apsorbovati njene blagotvorne sastojke.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xg

Kad je on prestao da jede hljeb? Prije rođenja ili posle,šta je jeo do tada,taj pametni.Mrkvu,papriku ili cveklu?Stari svijet je jeo i povrce i voce,pa su bili zdraviji,nego ovi danas,što "pametuju".

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop