Nutricionisti kažu da bi namirnice bogate karotenoidima, koje ćete prepoznati po jarkoj boji, trebalo sijeći na određeni način da bi oslobodile i do šest puta više blagotvornih supstanci!
Odavno je poznato da po boji hrane možemo zaključiti da li je dobra, i za koji dio organizma. "Bež" hrana smatra se nezdravom, u nju spadaju hljeb, ugljeni hidrati, peciva, tjestenina, a hrana jarkih ii tamnih boja prepuna je zdravih sastojaka. To je slučaj i sa narandžastim namirnicama, koje su bogate karotenoidima, supstancama koje brane ćelije od slobodnih radikala koji nanose štetu.
Osim karotenoida, narandžasta hrana kao što su šargarepa, bundeva, kajsije, mango, sadrži i supstance koje štite arterije od naslaga koje mogu da izazovu bolesti krvnih sudova i srca.
Mnogi, međutim, ne znaju kako se iz ovakve hrane na najbolji način "izvlače" zdrave supstance. Kao što postoji hrana koju bi trebalo jesti svježu, ili hrana koju je bolje zagrijati da bi bila zdravija, tako je važan način mehaničke obrade u slučaju narandžastog voća i povrća.
Bundevu, šargarepu ali i narandžasto voće trebalo bi pasirati, jer se na taj način oslobađa i do šest puta više karotenoida. Ako samo sječete ili rendate namirnice bogate karotenoidima, ćelijski zidovi u kojima se ove blagotvorne supstance nalaze neće biti "razbijeni". Ovo su takođe namirnice koje bi trebalo termički obrađivati, pa sljedeći put kada poželite da grickate svježu šargarepu, sjetite se da je bolje da je ipak malo obarite i začinite je maslinovim uljem, na taj način će tijelo bolje apsorbovati njene blagotvorne sastojke.
(MONDO)