Meso koje stoji u zamrzivaču takođe ima rok trajanja, a sve zavisi od vrste koju ste odložili.
Većina ljudi ne vodi računa o vremenu kada su meso odložili u zamrzivač. Na taj način niste zamrznuli i rok trajanja, a da li ste znali šta možete da čuvate maksimum mjesec dana, a šta može da zamrznuto stoji i do godinu dana?
Sve zavisi od vrste mesa, ali i od određenih komada. Dok cijeli pilići i ćurići mogu stajati u zamrzivaču do godinu dana, prsa, bataci, karabataci i krilca treba da iskoristite do devet mjeseci. Iznutrice ne bi trebalo da stoje smrznute duže od 3 do 4 mjeseca.
Svinjetina
Ukoliko svinjetinu isjeckate na kockice i smrznete, možete je iskoristiti od 4 do 6 mjeseci, a ukoliko je pečena od 4 do 12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču od 1 do 2 mjeseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je riječ o svježem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču od 6 do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju, od 4 do 6 mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri mjeseca do godinu dana.
Mljeveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo da ga držite u zamrzivaču duže od 3, 4 mjeseca.
Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
- Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
- Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
- Jagnjetina i teletina - 9 mjeseci
- Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
- Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
- Cijelo pile ili ćurka - 12 mjeseci
- Komadi piletine ili ćuretine - 9 mjeseci
- Mljevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
- Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
- Slanina - mjesec dana
- Kobasice - 1 do 2 mjeseca
- Viršle - 1 do 2 mjeseca
(MONDO)