Šta raditi kod prejedanja i kako ublažiti posljedice.
Danas se tradicionalno roštilja, a stručnjaci savjetuju i da uz meso pečeno na grilu obavezno jedete zelenu salatu jer pomaže da se neutrališe štetno i potencijano kancerogeno dejstvo hrane pripremljene na ekstremno visokim temperaturama...
Ono što je takođe tipično za 1. maj jeste i da se pretjeruje u "iću i piću", a posljedice su osjećaj nadutosti i težine u stomaku... A evo kako i da riješite problem!
1. Soda bikarbona
Kašičica sode bikarbone pomoći će vam da se riješite mučnine izazvane prejedanjem. Razmutite je u malo vode i popijte. Nevjerovatno je efikasna.
2. Čaj od maslačka
Kod nadutosti i tegoba izazvanih prekomjernim unosom hrane, obično pomažu blagi čajevi, poput onog od kamilice. Međutim, još djelotvorniji je od korena maslačka. Popijte šolju čaja i nježno masirajte stomak kružnim pokretima.
3. Limun i topla voda
Svježe isceđen limunov sok ako se pomiješa sa čašom tople vode imaće blagotvorno dejstvo na stomak i pospiješiće varenje. Na taj način ćete se osloboditi i nadutosti i eventualo gasova koje može meso da izazove.
4. Jabukovo sirće
Domaće, mutno jabukovo sirće je možda najbolji lijek za ove probleme. Ono je izuzetno ljekovito, rješava probleme u radu crijeva. U ovom napitku se takođe nalaze i bakterije i probiotici. Hrana koju ste unijeli će se lakše svariti i neće se stvarati slobodni radikali, objasnili su stručnjaci.
5. Crno vino
Neočekivan lijek za ovaj problem je i čaša crnog vina, pošto ono posjeduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane. Samo, povedite računa, dva decilitra su "lijek" za ovu boljku, a sve preko toga će vam samo odmoći.
6. Akupresura
Kod nadutosti može da pomogne i akupresura. Ako ste naduti, pritisnite sa dva prsta tačku na unutrašnjoj strani šake, između trećeg i četvrtog prsta i lagano masirajte. Ova tačka stimuliše sistem organa za varenje i podstiče izbacivanje gasova iz crijeva.
(MONDO)