Kažu da sve što volimo ili je zabranjeno, ili štetno, ili goji… Ipak, svako od nas bar ponekad zaboravi na liniju i oda se čarima “brze hrane”.
Pljeskavice, ćevapi, pice, sendviči, palačinke, peciva... Izbor je, zaista, veliki. Mi vas pitamo: gdje najčešće jedete “s nogu”?
Restorani gdje na brzinu možete da pregrizete nešto ukusno na svakom su koraku. U neke idemo na doručak, u neke svraćamo poslije posla, a u neke u sred noći, ili rano ujutro, nakon provoda tokom koga se popila koja “čašica” više.
Novinari MONDO portala obišli su najpopularnija mjesta u Banjaluci, tamo gdje je uvijek gužva, dugački redovi, a tek što dobro miriše…
Većina njih se nalazi u blizini škola i fakulteta, klubova ili kompanija.
U centru grada najveći red uvijek je je ispred pekara “Žitopeka” i “Pet plus”. Ovo su istovremeno i najpopularnija mjesta za “kalorične afterpartije”, kad iz provoda krenete kući, pa navratite na brzi zalogaj.
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO U Starom zanatskom centru očekuju vas brojne poznate roštiljnice - prvenstveno “Zamola” i “Cap-cap”, koji je posebno popularan među mlađom populacijom (vjerovatno zbog veoma povoljne cijene đačke pljeskavice).
Tu su i buregdžinica “Centar” i fast food “Pepper”. Za one koji paze na liniju i trude se da jedu zdravo, u Starom zanatskom centru je odličan restoran koji se zove “Healthy food”. Tamo možete uživati u zdravim i ukusnim sendvičima, pastama, musliju i proteinskim pićima. U blizini su i odlična brza peciva “Panini”.
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO Ukoliko niste, svakako morate da probate fenomenalni giros iz restorana “Solunac” u Ulici Bana Lazarevića. Svinjski ili pileći, s pomfritom i nekoliko neodoljivih sosova, u svježoj tortilji… Odluka nije ni malo laka. “Solunac” radi do ponoći, a “požalili” su nam se kako često ne mogu da “rastjeraju” najezdu gladne omladine ni sat vremena poslije zatvaranja.
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO Roštiljnica “Biljana” kod Gradskog mosta je omiljeno mjesto za istinske ljubitelje roštiljskih đakonija. Jedina mana ovog mjesta je što je uglavnom puno, ali ne brinite, dostava je brza i rade cijelu noć.
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO Jednako brza i kvalitetna usluga, ali i odličan izbor roštilja očekuje vas i u roštiljnici AD. Cijene su nešto povoljnije, hrana jednako dobra, a evo I mala tajna – šifra za wireless internet je – ćevap :).
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO Nema smisla pričati o roštilju, a ne pomenuti čuvenu roštiljnicu “Kod Muje”, koja je jedan od simbola grada i svojevrsna turistička atrakcija. Posebno je lijepo ljeti, kada je otvorena bašta. „Mujini ćevapi“ su brend na koji su Banjalučani posebno ponosni. Banjalučki ćevapi se, za one koji ne znaju, od “običnih” ćevapa razlikuju po izgledu. Četiri ćevapa spojeni u „pločicu“ prave se od mljevenog junećeg mesa, koje se služi u posebno za njih pravljenoj lepinji.
„Sindikalna“ porcija jedan je od Mujinih izuma namijenjenih nekadašnjoj takozvanoj socijalističkoj radničkoj klasi. Dvije pločice mesa i velika lepinja - dovoljno za obilan, a jeftin doručak. U posljednjih pola vijeka malo ko je došao u Banjaluku, a da nije probao Mujine ćevape. A ko ih jednom proba – sigurno se vrati po još.
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO Ne smijemo zaboraviti ni čuveni “Leskovački roštilj” na Haništu, gdje možete da probate savršene mesne uštipke, dimljene vješalice i ostale “južnjačke” đakonije.
A ukoliko želite da steknete realnu sliku, onda probajte i roštilj u “Obelixu”. Tek tada ste spremni za pravo poređenje.
Izvor: Bojan Jakovljević, MONDO Pitali smo nekoliko sugrađana gdje je najbolja pica “s nogu”. Rezultat? Neriješeno između "Venecije" koja se nalazi kod kluba “Underground” i restorana “Pizza Cat”, koji se nalazi na mjestu nekadašnje slastičarne “Vesna”.
Ako vas put nanese do pekare “Manja” ili “Marcello”, obradovaće vas svježa peciva i odlični kolači.
Vjerujemo i da i vi koji živite u drugim gradovima BiH imate neko svoje kultno mjesto gdje volite da "skoknete" po klopu. Javite nam koja su to mjesta na našoj Facebook stranici, ili na Twitteru!