Šta mislite, koliko vremena treba da prođe da bi se višak unetih kalorija "očitao" na vagi?
Ako stanete na vagu odmah nakon što ste progutali slasnu krofnu s čokoladom, mirisno parče pice ili pljeskavicu, videćete da se vaša telesna težina povećala tačno za onoliko koliko je težila ukusna hrana koju ste pojeli - upravo zato što se ona još nalazi u vašem želucu.
Ipak, određeni deo svake namirnice čini voda. U slučaju krofne s čokoladom, to je 22 grama od ukupnih 70. Ta voda će se u narednih nekoliko časova izgubiti iz organizma putem disasnja i mokrenja. Sledećeg jutra, sedeći na klozetskoj šolji, izgubite i još dodatna dva grama biljnih vlakana koja će brzo proći kroz sistem za varenje, piše "Politikin Zabavnik".
Ostalih 46 grama nastaviće da se vare, a akko vaše telo energiju iz njih ne iskoristi odmah za rast ili neku fizičku aktivnost, nakon obrade biće uskladišteni u vidu naslaga masti za naknadnu upotrebu.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oksford u Engleskoj pokazalo je da masnoće iz hrane završe na struku za svega četiri sata.
Ugljenim hidratima i belančevinama potrebno je nešto više zbog toga što jetra prethodno mora da ih pretvori u masti, a njoj je potrebno devet kalorija belančevina i ugljenih hidrata da bi napravila jedan gram masti.
Krofna s čokoladom ima otprilike 225 kalorija, a 100 kalorija od tog broja potiče od 11 grama masti u njoj koja će ubrzo završiti ispod kože na stomaku.
Nakon toga, 125 kalorija ugljenih hidrata i belančevina biće pretvoreno u nekih 14 grama masti, te će vaša supertačna vaga pokazati da ste od jedne krofne postali teži za 25 grama.
Naravno, možete i odmah nakon što ste pojeli krofnu da otrčite do teretane i tamo satima dižete tegove na najrazličitijim spravama za mučenje sve dok ne sagorite svih prokletih 25 grama...