Control rent a car Banjaluka

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Control rent-a-car: Iznajmi i ne brini!

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez
Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Suvlasnik rent-a-car firme “Control” iz Banjaluke, Aleksandar Vlajsavljević za MONDO priča o sigurnosti, isplativosti i prednostima iznajmljivanja automobila.

Automobil već odavno nije luksuz nego realna potreba, a gužve u saobraćaju se u svakodnevnom govoru pominju češće od vremenskih (ne)prilika. Ukoliko nemate automobil, ali imate hitnog posla, taksi se ne isplati – iznajmljivanje je logičan izbor.

Aleksandar Vlajsavljević nam je ukazao na sve prednosti iznajmljivanja automobila, i dao nam nekoliko savjeta kako da nam svako naredno putovanje bude čisto uživanje.

 - U kojim prilikama je iznajmljivanje automobila najbolja i najisplativija opcija?

“Najisplativija” je najbolja riječ. U slučaju da ne posjedujete svoje vozilo, a trebate na put ili samo obaviti posao u gradu, rent-a-car je najbolje rješenje. Za cijenu koju platite prilikom iznajmljivanja vozila, dobijate sigurnost novog, pouzdanog vozila, garanciju 100% mobilnosti i osiguranje u slučaju kvara ili štete.

Rent a car priču u našim uslovima poslovanja dijelimo na dvije vrste klijenata - fizička i pravna lica. Kad pričamo o fizičkim licima, govorimo o našim sugrađanima kojima se ukazala hitna potreba za vozilom, obavljanje posla u gradu ili inostranstvu, za dnevnu ili višednevnu ekskurziju. Često se dešava da klijenti koji imaju svoj automobil iznajmljuju naša vozila za duži put zbog sigurnosti i bezbrižnosti tokom putovanja. Takođe, dolaze nam i turisti koji žele biti mobilni, obići i vidjeti što više znamenitosti u našoj zemlji ili u okruženju.

Rent-a-car usluga je za pravna lica savršen način da na najbrži i najjednostavniji način obave posao, omoguće svojim klijentima uslugu, i sve to uz stopostotnu kontrolu troškova voznog parka i minimalno opterećenje poslovanja. Naši klijenti su kompanije koje već posjeduju svoja vozila ali za slučaj potrebe dodatnog vozila ili dužeg puta - rentaju auto i na taj način obezbjeđuju operativnost bez dodatnog ulaganja. Tu su i klijenti koji ne žele opteretiti poslovanje nepotrebnim ulaganjem u vozni park, i(li) knjigovodstvo amortizacijom vozila. Oni se odlučuju se za dugoročni najam, u okviru koga imaju na raspolaganju nova vozila uz fiksni mjesečni trošak.

Kao što vidite, pričamo samo o praktičnosti i isplativosti usluge iznajmljivanja vozila, jer kvalitetna usluga nema cijenu koja se isplati ili ne isplati, tako da se korist rentanja vozila ne može mjeriti troškovima.

  - Koje su prednosti kada na put idemo rentiranim automobilom, i o čemu treba da vodimo računa?

Prilikom iznajmljivanja vozila, vi plaćate za svoju sigurnost, bezbrižnost i komfor. Mi preuzimamo potpunu odgovornost da klijentu obezbijedimo sigurno i novo vozilo kojim će bez problema stići na željenu destinaciju. Naravno, nikad ne možete garantovati da u putu neće biti problema, od pucanja gume, sitnih kvarova, većih kvarova ili udesa. Mreža naših poslovnica i partnera omogućuje nam da svaki problem riješimo u najkraćem mogućem roku ili da u slučaju većeg kvara klijentu obezbjedimo zamjensko vozilo.

- Recite nam nešto više o firmi Control i dodatnim uslugama koje nudite?

Osim iznajmljivanja novih vozila, klijentima nudimo sve prateće usluge koje im mogu zatrebati. Dječje sjedalice, krovne nosače, GPS navigaciju, WiFi uređaje, usluge dodatnih osiguranja koje oslobađaju klijenta odgovornosti za štetu na vozilu.

Isto tako, klijent može zatražiti uslugu ostavljanja vozila na drugoj lokaciji, uslugu vozača, dostave vozila na adresu klijenta ili na bilo koji aerodrom u regiji…

Uglavnom, volimo reći da je klijentu potrebno samo da nam kaže svoj plan i potrebe, a sve što se tiče prevoza je naša obaveza.

- Koliko su sigurni automobili u rent-a-car agencijama, postoje li neke posebne kontrole (npr. mjesečni tehnički pregledi), kako bi korisnici bili sigurni da uzimaju potpuno ispravno vozilo?

Po zakonu, vozila koja se koriste u rent-a-car agencijama ne bi smjela biti starija od pet godina i moraju prolaziti obavezne periodične tehničke preglede. Kod nas, kao i svaki drugi zakon, i ovaj se često ignoriše pa imamo situacije da pojedine agencije ili oni kojima to nije osnovna djelatnost,  iznamljuju stara i nepouzdana vozila, čime narušavaju ugled usluge koju mi pružamo. Zato bi korisnici prije svega prilikom korištenja usluge rent-a-cara trebali da provjere kredibilitet kompanije od koje uzimaju automobile, da dobro pregledaju Ugovor o najmu koji potpisuju i uslove u ugovoru na koje se obavezuju. Upravo iz tog razloga “Control rent-a-car” se trudi da svojim radom i predanošću garantuje svojim klijentima najbolju moguću uslugu.

Što se tiče ispravnosti vozila, koliko korisnicima toliko je i nama bitno da je vozilo potpuno ispravno, jer u slučaju kvara, naša je obaveza i trošak da klijent bezbjedno nastavi putovanje.

  - Koje su najčešće predrasude s kojima se susrećete kada je riječ o ljudima koji prvi put koriste usluge rent-a-cara i šta treba da znamo prije nego što uzmemo automobil?

Kad smo počeli da se bavimo ovim poslom, prije nekih 10-12 godina, osnovna predrasuda je bila da je iznajmljivanje automobila luksuz. Danas je to dio svakodnevnice i dovoljno je nekoliko klikova na telefonu da nađete najbližu agenciju na internetu, izaberete ono što vam odgovara i krenete na put.

Naravno, postoje procedure i neophodni uslovi koje svaki korisnik mora ispunjavati kako bi mogao iznajmiti vozilo. Vozači s malo vozačkog staža ne mogu iznajmiti vozilo, jer osiguranje ne garantuje isplatu štete ako vozač ne posjeduje vozačku dozvolu minimalno dvije godine. Često postoje predrasude kad je u pitanju sigurnosni depozit kojim klijent garantuje za svoju odgovornost u slučaju štete. To su sasvim uobičajene procedure u svijetu prilikom iznajmljivanje vozila. Za svoje redovne klijente trudimo se da maksimalno isključimo dodatne procedure, jer smo stekli uzajamno povjerenje.

Ako prvi put iznajmljujete vozilo, potrebno je da posjedujete vozačku dozvolu (minimalno dvije godine iskustva), lični dokument (lična karta ili pasoš), lokalnu adresu (stalnu, ili provremenu ako odsjedate u hotelu ili kod rodbine). Što se sigurnosnog depozita tiče, najjednostavnija opcija je putem autorizacije na kreditnoj kartici. Nakon toga možete uživati u svom putovanju. Naravno, uvijek je dobro vozilo rezervisati unaprijed kako biste bili sigurni da će Vas čekati.

- Da li vam je poznat koncept Turo projekta i da li mislite da može da zaživi i kod nas, s obzirom da je na našim prostorima automobil statusni simbol?

Naravno, I na neki naš način ga već i primjenjujemo. Kao što sam spomenuo ranije, postoje strogi uslovi kad je starost i tehnička ispravnost vozila za iznajmljivanje u pitanju. Turo funkcioniše u Americi, gdje se voze ili potpuno nova vozila ili raritetni primjerci starih vozila koji su u savršenom stanju, pa možete na dan da si priuštite Rolls Royce ili Mustang. Kod nas bi bilo zanimljivo aktivirati naše fićeke i jugiće i staviti ih u ponudu. Ako se ukaže interes kod turista, mada prije svega treba da nam se ukažu turisti, imamo mogućnost i sistem da omogućimo sličnu uslugu.

Prije svega toga moramo se početi pridržavati zakona o sigurnosti u saobraćaju, povesti računa o ispravnosti i sigurnosti vozila koja su na cesti i svako od nas mora biti u mogućnosti da garantuje za uslugu koju pruža.

- Kakav je odnos cijena kod nas u odnosu na region i svijet?

Danas je sve dostupno skoro svugdje na svijetu, a kako to obično biva - na zapadu je sve kvalitetnije i jeftinije, a kod nas uglavnom obrnuto -  manje kvalitetno i skuplje. Cijena rent-a-car usluge zavisi od mnogo faktora: od cijene vozila na tržištu, od uslova kreditiranja i lizinga prilikom nabavke vozila, od uslova nabavke vozila, poreske politike države u kojoj radite, drugih pratećih problema i olakšica sa kojima se susrećemo dok radimo.

Zato je jako teško porediti cijene za uslugu kod nas i recimo u Americi ili čak u susjednoj Hrvatskoj, jer su uslovi poslovanja potpuno različiti. Uglavnom, ako imate aerodrom, koji mi praktično nemamo, cijenu diktiraju brokeri koji uz kupljenu avionskukartu ili rezervisan hotel nude i uslugu rezervacije vozila. Mi se trudimo svojim klijentima uvijek obezbijediti pristupačnu cijenu za uslugu koju koriste. S obzirom da se bavimo uslugom koja ima svoj "seasonality" i veliku razliku u sezonskim i vansezonskim cijenama, tražimo način da što više amortizujemo te cijene na što realniji nivo.

Pravna lica sa kojima sarađujemo imaju garantovane cijene tokom cijele godine na koje ne utiče sezonsko povećanje cijena. 

- Nudite i uslugu iznajmljivanja vozača. Koliko često to koriste građani i da li je isplativije u odnosu na taksiste?


Svaka usluga ima svoje prednosti. Taksi usluga postoji od kad postoji i potreba ljudi za putovanjem i ne pokušavamo se porediti sa njima i otimati njihov posao. Ono što mi nudimo svojim klijentima je usluga dodatnog komfora i bezbrižnosti u slučaju da nisu u mogućnosti da voze ili ne žele da se opterećuju vožnjom. Isto tako nudimo usluge poslovnih transfera za korporativne partnere.

Potražite Control rent-a-car na Facebooku.

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

unirentbg

Prednosti iznajmljivanja vozila su velike, ja imam svoje vozilo, ali postoje momenti kad iznajmim vozilo od agencije. Ovo je nešto što je izuzetno korisno.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop