Ljekari u australijskom Centru za dugoročno istraživanje zdravlja žena šest mjeseci pratili su zdravstveno stanje blizu 12.000 žena starih 70 i više godina.
Grupa se sastojala od ubjeđenih trezvenjakinja, povremenih konzumentkinja i umjerenih "korisnica" pića.
Ljekari u australijskom Centru za dugoročno istraživanje zdravlja žena šest mjeseci pratili su zdravstveno stanje blizu 12.000 žena starih 70 i više godina, a grupa se sastojala od ubjeđenih trezvenjakinja, povremenih konzumentkinja i umjerenih "korisnica" pića.
U studiji je konstatovano da su žene koje uopšte ne piju ili piju rijetko, izložene većem riziku da umru u periodu istraživanja nego žene koje su "umjereni" konzumenti alkohola.
Od dama koje su preživjele, kod žena koje najmanje piju registrovan je najlošiji kvalitet života - kad je o zdravlju riječ.
Neka ranija istraživanja pokazala su da su žene koje su popile bar jedno alkoholno piće dnevno, najmanje izložene riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara od potpunih trezvenjakinja.
"Rezultati ovih istraživanja pokazuju da umjereno konzumiranje alkoholnih pića u skladu sa dobijenim pokazateljima može starijim ženama donijeti zdravstvenu korist", kaže profesorka Džuli Elen Bajles, autorka studije.
Ovo je, međutim, u potpunom neskladu sa rezultatima ranijih istraživanja koji su ukazivali da čak i umjereno konzumiranje alkohola može biti štetno po zdravlje starijih žena i može izazvati nesrećne slučajeve, različite vrste raka pa čak i demenciju.
Potencijalni uzroci poboljšanog opšteg zdravstvenog stanja i dužeg života mogu biti sastojci koji se nalaze u vinu ili etanol, društveno i opšte zadovoljstvo koje pruža piće ili poboljšan apetit i ishrana koje često prate umjereno ispijanje alkoholnih pića,
Autori studije naglašavaju da njihovi nalazi ni na koji način ne savjetuju damama koje ne piju da se late čašice i počnu da piju. Promjene u načinu ishrane treba odrediti kroz konsultacije sa ljekarima zbog potencijalnog rizika koje nosi miješanje alkohola i lijekova.
(FoNet)