• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirisni oraščić iz Indije

U srednjem vijeku muskatni oraščić se mjerio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca.

 Mirisni oraščić iz Indije Izvor: MONDO

Muskatni oraščić je jezgro sjemena muskatnog oraha tropskog zimzelenog drveta koje daje plodove slične breskvi. Po izgledu je sličan orahu, težak je i tvrd, ali se može sjeći nožem.

Za oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posuta često bijelim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglog oblika se više cijene od duguljastih, piše "Politika".

U oraščiću ima sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 35 odsto masti, malo smole, fitosterola, oko 25 odsto skroba, saponina, boje i drugih materija. Muskatni oraščić se ističe među ostalim začinima prijatnim, finim, intenzivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.

Prirodna postojbina su Molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije. U Indiji se razlikuju dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja gdje se bere (istočna i zapadna Indija). Istočnjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cijena viša. Poznate vrste su java, banda, penang i amboni.

Muskatni oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, djeluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati djeci.

Kao začin ima široku primjenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u krofnama, začinjenim tijestima ili žitkim testima, i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatibilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa pomorandžom i limunom.

Rendani oraščić se koristi za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koristi se i kao aromatičan začin za izradu likera, a najpoznatiji liker sa ovom aromom je šartrez.

Poznata je smješa ovog začina sa cimetom, kardamomom, pimentom i biberom koju jelima treba dodavati u malim količinama.

U srednjem vijeku muskatni oraščić se mjerio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su htjeli da zasjene goste, kao poslasticu su im servirali kandirane muskatne orahe.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop