Evo nekoliko recepata za zdrav i dugo svež hljeb.
Upotreba meda u pekarstvu, u odnosu na neke druge zemlje, kod nas je zanemarljiva.Kao primjer drugačije prakse može se uzeti SAD - jedna trećina od cjelokupne proizvodnje meda upotrijebi se u pekarskoj industriji.
Glavni razlog za tako veliku upotrebu u pekarstvu potiče zbog osobine meda da zadržava vlagu u hljebu, pa samim tim i njegovu svježinu u toku dužeg perioda.
Obično se tijestu dodaje od jedne kašike pa čak do 4 do 5 odsto tečnog meda. Za kvasac, koji med čini razuđenijim, istovremeno je i najbolji energetski dodatak. Sem toga, hljeb dobija izvanrednu boju zbog djelimične karamelizacije meda na površini hljeba.
Iako nam je u svakodnevnoj ponudi više vrsta hljeba, sve je teže da se nađe onaj pravi, po našem ukusu - mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka i aditiva...
Ali i onaj koji može da se jede i sutradan.
Takav hljeb možete i sami da napravite, po receptu koji donosi "Politikin Potrošač".
Hljeb za svačiji ukus
- 2 kg oštrog brašna
- 1 kg ražanog brašna
- 50 g svježeg kvasca
- kašičica meda
- kašika soli
- 2 kašike ulja
- malo putera
Razmutite kvasac sa malo meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapjeni. Pomiješajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamijesite tijesto.
Izručite na radnu površinu i mjesite 10 minuta dok tijesto ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mjestu dok ne udvostruči zapreminu.
Premjesite, podijelite na šest dijelova i formirajte okrugle hljepčiće ili veknice (razvucite tijesto oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče).
Poređajte hljebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrijanu rernu. Poslije nekoliko minuta smanjite temperaturu i nastavite da pečete.
Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hljepčiće maslacem 10 minuta prije kraja pečenja. Ispečene hljepčiće ohladite na žičanoj rešetki.
Hljeb sa ovsenim pahuljicama
- 450 g integralnog brašna
- 150 g ovsenih pahuljica
- 3 dl mlake vode
- 30 g kvasca
- kašika meda
- kašičica soli
- kašičica maslaca
- bjelance
- ovsene pahuljice za posipanje
Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa kašikom meda. Kad kvasac zapjeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umijesite tijesto i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko jedan sat).
U međuvremenu podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premijesite tijesto, izbacite sav vazduh iz nadošlog tijesta, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još jedan sat.
Premažite tijesto smjesom od bjelanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hljeb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi.
Hljeb sa začinima
- 200 g integralnog pšeničnog ili kukuruznog brašna
- 200 g integralnog raženog brašna,
- pola paketa svježeg kvasca
- kašika meda
- malo soli
- kašičica kima
- po dvije kašike isjeckanog peršuna i celera
- kašičica suve nane
- pola kašičice origana
- na vrh noža majčine dušice
Sve navedene sastojke izmješati sa 200 g tople vode, umijesiti meko tijesto i ostaviti ga na toplom oko jedan sat. Premijesiti, staviti u uži pleh ili oblikovati pogaču i peći tako što hljeb stavljate u hladnu rernu i zagrijavate je do 220 stepeni.
Hljeb je gotov kada igla zabodena u tijesto postane suva i čista.
Prijatno.
(MONDO)