Desert sa ukusom proleća!
Isprobajte ovaj jednostavan recept za savršeno ukusan tart sa jagodama!
Sastojci:
Za koru
160 grama brašna
50 grama šećera
Pola kašičice soli
150 grama putera, na sobnoj temperaturi
Za fil
120 mililitara slatke pavlake
450 grama maskarpone sira
50 grama šećera
Sok i narendana korica jednog limuna
Kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
Tri kašike džema od jagoda
Tri kašike vode
700 grama jagoda, opranih, očišćenih i isečenih na polovine ili četvrtine
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U većoj činiji, pomešajte brašno, šećer i som. Dodajte otopljeni puter i mikserom (žicama za testo) na srednjoj brzini mutite, dok ne dobijete ujednačeno testo. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga stavite u pleh za tart prečnika oko između 25 i 27 centimetara, i pritisnite tako da se formira lep oblik kore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni između 25 i 30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se sasvim ohladi.
U međuvremenu, napravite fil. U većoj činiji, mikserom mutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj činiji, mikserom umutite krem sir, šećer, sok i koricu limuna i ekstrakt vanile. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite još malo, da dobijete ujednačen krem. Sipajte krem u koru za tart, i ravnomerno rasporedite, pa odozgo složite isečene jagode. Džem od jagode pomešajte sa tri kašike vode, pa zagrejte da se lepo sjedini, a zatim prelijte preko jagoda.
Ostavite tart da se dobro ohladi, pa služite.