Saznajte koje namirnice se nalaze na listi najsmrtonosnijih!
Neke zdrave namirnice sadrže supstance koje pod određenih uslovima mogu da budu opasne. Saznajte koje namirnice spadaju u najopasnije i vodite računa jer neke od njih sigurno imate u kuhinji!
Sjemenke voća
Sjemenke jabuka, višanja, breskvi i kajsija sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Neće vam se ništa desiti ako pojedete jednu-dvije semenki, ali ne bi trebalo da ih unosite u većoj količini.
Muskatni oraščić
Iako mnogim poslasticama daje ukus, muskatni oraščić ima halucinogena dejstva. Zbog toga se on koristi u jako malim količinama jer samo šest grama ovog začina može da izazove konvulzije, a 8,5 grama epileptične napade, dok bi jedan cijeli muskatni oraščić mogao da izazove privremenu psihozu.
Krompir
Namirnica koja se u našoj zemlji jede svakodnevno svakako nije opasna po zdravlje, ali lišće, stabljike i klice jesu jer su u njima nalaze glikoalkaloidi. Štaviše, ova supstanca može da se nađe i u krompiru ako stoji predugo, posebno ako stoji na svjetlu.
Glikoalkaloidi mogu da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju, a nekada čak i komu i smrt.
Bademi
Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Ukolik odrastao čovjek pojede između sedam i deset sirovih gorkih badema, mogu da se jave zdravstveni problemi, dok bi ista količina mogla da bude fatalna za djecu.
Sirovi med
U sirovom medu mogu da se nađu spore bakterije Clostridium Botulinum, zbog čega ova, inače veoma zdrava namirnica, može da bude opasna za trudnice i djecu mlađu od godinu dana.
Paradajz
Zdravo i veoma ukusno povrće, ali u stabljikama i lišću mogu da se nađu alkalni otrovi koji mogu da izazovu bolove u želucu. U slučaju unosa u ogromnim količinama, ishod bi mogao da bude fatalan.
Tunjevina
Ako volite da jedete tunjevinu, ovo bi trebalo da znate – vaša omiljena namirnica može da bude opasna zbog žive koju riba apsorbuje, što može da bude posebno opasno za trudnice i malu djecu.
Indijski orah
Sirovi indijski orah sadrži i urushiol, supstancu koja se nalazi i u otrovnom bršljanu i koja može da bude veoma opasna. Zbog toga sirovi indijski orah koji se prodaje u prodavnicama zapravo nije potpuno sirov, već je obrađen kako bi se uklonila ova supstanca.