• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što vas zanima o meteorskoj kiši u avgustu 2023. godine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sve o meteorskoj kiši koja nas očekuje u avgustu 2023. godine!

 Meteorska kiša u avgustu 2023 Izvor: YouTube/Learn the sky

Uskoro nam stiže meteorska kiša, a u 2023. godini će ih biti samo dvije. Evo kada je meteorska kiša vidljiva u 2023. godini!

Meteorska kiša koja se još naziva i Perseidi dogodiće se između 12. i 13. avgusta 2023, a biće najvidljivija 13. avgusta, piše "Space.com".

Meteorsku kišu Perseidi izaziva prolazak Zemlje kroz ostatke preostale nakon prolaska komete Svift-Tatl 1992. godine. Meteorska kiša Perseidi najgušća je kada zemlja prolazi kroz "najprašnjavije" predjele. Godine u kojima nema previše mesečine obično imaju više meteora po satu, čak i do 150-200 njih.

Meteorska kiša traje od 14. jula do 24. avgusta, ali se najbolje vidi 13. avgusta, piše "Space.com". U najjačem periodu, moći će da se vidi i do stotinu meteora po satu, saopštila je NASA.

Prošle godine, Perseidi meteorska kiša bila je "ugrožena" jakom mjesečinom koja je neke od meteora učinila slabije vidljivim. Ali u 2023, osvijetljenost usljed Mjeseca biće samo oko 10%, što znači da će se kiša meteora dobro vidjeti.

Tipični meteorid Perseidi kreće se brzinom oko 214.000 kilometara na čas kada uđe u Zemljinu atmosferu, i tada se naziva meteorom. Većina njih je vrlo mala, veličine zrna pijeska, a skoro nijedan neće pasti na tlo. A kada se to desi, "menjaju" ime u - meteoriti.

Procjenjuje se da Perseidi dostižu temperaturu od oko 1.650 stepeni Celzijusa, a postaju vidljivi kada su oko 97 kilometara iznad Zemlje. Pročitajte i sve o pomračenju Sunca 2023. godine!

(SmartLife)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop