Dijetetičarka otkriva koju namirnicu nikada ne treba da jedete u večernjim satima.
Tjestenina je veoma raznovrsna i uz nju možemo da dodamo gotovo sve, od povrća, preko mesa, krompira… Ipak, ako želite da smršate, tjestenina nikako ne bi trebalo da se nađe u vašoj ishrani. Večera ima ogroman uticaj na naše tijelo, a tjestenina je namirnica koja usporava metabolizam i povećava otpornost na insulin.
Doktorka Andrea Maksim i dijetetičarka Trista Best otkrivaju da je testenina ubjedljivo najgora hrana koja treba da se jede za večeru. "Tjestenina na bazi pšenice će podići nivo insulina i izazvati upalu. Pšenica u tjestenini je prirodno zapaljiva i tijelo je ne vari dobro. Upala dovodi do nadimanja, što može da izazove zadržavanje vode. Gustina ugljenih hidrata povećava insulin, što podiže šećer u krvi i izaziva više akumulacije masti", objasnila je doktorka.
Dijetetičarka savetuje da birate tjesteninu od durum pšenice i žitarica od cijelog zrna. Prema pravilu, cijela zrna bi trebalo da budu dio našeg menija svaki dan, a ovo je odličan način da kombinujete prijatno sa veoma korisnim. Ipak, to ne menja činjenicu da ne treba da jedete za posljednji obrok u toku dana.
U jednoj američkoj studiji objavljenoj u Metabolism, uobičajena konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, poput rafinisane testenine, povezana je sa povećanjem krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može da izloži vaše tijelo riziku od razvoja stanja poput srčanih oboljenja.
(MONDO)