• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA TREBA DA JEDEMO U TRIDESETIM, A ŠTA U PEDESETIM? Evo koje NAMIRNICE su nam potrebne kako starimo

Autor Dragana Božić

Pogledajte kako izgleda ishrana iz decenije u deceniju.

 Ishrana u skladu sa godinama Izvor: Bojan Milinkov/Shutterstock.com

Svako vrijeme nosi svoje breme, pa tako i u pogledu ishrane. Da li ste možda primijetili da vam se apetit mijenja kako godine prolaze?  To je sasvim normalna pojava i trebalo bi da ishranu uskladite s godinama. Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, šta se to jede u kojoj životnoj dobi, piše "The Guardian". Pa da krenemo redom:

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Ishrana bi u ovom uzrastu trebalo da bude uravnotežena i bogata hranjivim materijama. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Takođe, gvožđe je veoma važno, posebno za djevojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, spanać i sušeno voće su dobri izvori gvožđa.

Dvadesete

Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u 20-ima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižne savijesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali da izbjegavaju alkohol generalno, jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.  Fokus bi trebalo da bude na raznovrsnoj hranljivoj ishrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B: životinjski proizvodi, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja. 

Tridesete

Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u 30-im godinama. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu, pa bi žene koje pokušavaju zatrudniti mogle da imaju korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cijele žitarice. Mnogi ljudi dođu u tridesete i odjednom im crijeva ne vole određenu hranu, pa zdravlje crijeva postaje važnije. Zato bi trebalo da se fokusirate na hranu bogatu vlaknima.

Četrdesete

Ovo je period predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidansi kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije, obično tamnija boja znači i veću količinu antioksidanasa: u spanaću, špargli, krompiru, brokoliju, kuvanom domaćem paradajzu....

Pedesete

U ovom periodu trebalo bi da se fokusirate na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijem da zasićene masti zamijenite nezasićenim.

Šezdesete 

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i viršli.

(MONODO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop