• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viber svima briše poruke i zapise nakon isporuke: Evo zašto je to dobro i zašto bi odmah trebalo da provjerite Telegram!

Autor Marko Čavić

Kompanija otkrila zašto briše poruke nakon isporuke na korisnikov uređaj.

 Viber svima briše poruke i zapise nakon isporuke: Evo zašto je to dobro i zašto bi odmah trebalo da provjerite Telegram! Izvor: MONDO / Viber

U svjetlu događaja sa WhatsApp aplikacijom, koja je privremeno morala da odustane od novih pravila poslovanja i dijeljenja podataka sa Facebook platformom, imali smo priliku da pričamo sa direktorom Viber aplikacije.

Đamel Agaoua odgovorio je na nekoliko naših pitanja, koja zanimaju i najveći broj vas, naših čitalaca.

Direktor kompanije Viber smatra da je ovo što se desilo sa WhatsApp aplikacijom sjajno, jer će podići svest korisnika o važnosti privatnosti, makar jednog dijela korisnika.

Da, uvijek će biti mali dio onih, koji će reći da nemaju šta da izgube i daće sve svoje podatke na uvid svima, koji to traže među platformama za društvene mreže i dopisivanje. Ipak, važno je da svi znaju da to ne bi trebalo i ne bi smjeli da čine. Viber i dalje možete da koristite, ako mu ne dozvolite pristup kontaktima, ali WhatsApp i neke druge aplikacije ne možete - neće vam to dozvoliti i to je ta razlika, koju Viber pravi u odnosu na sve druge aplikacije“.

Kako bi zaštitio korisnike od špijuniranja Viber primenjuje enkripciju kompletnih podataka s kraja na kraj, ali pribegava još jednoj važnoj opciji - briše podatke o porukama i pozivima sa servera odmah nakon isporuke. I ne samo to, Viber ne čuva nikakve podatke o porukama i pozivima bilo koje vrste na svojim serverima. “Poruka kad se isporuči ili kad se završi poziv mi više nemamo informacije baš nikakve o njima. Podaci o tome se ne drže na našim serverima poslije toga. Nemamo pristup sadržaju poruka i poziva ni tokom ni nakon njih“, rekao je Agaoua naglašavajući i činjenicu da se na ovaj način sprečava uvid i treće strane u bilo kakve podatke korisnika, bez obzira na to o kojoj službi u zemlji ili svijetu se radilo.

Ranije smo saznali da je zaposlenima u Viber aplikaciji zabranjeno je da imaju bilo kakvu interakciju s podacima korisnika, osim kad korisnik na to nije dao direktan i nedvosmislen pristanak.

Nažalost, Đamel Agaoua je upozorio i na činjenicu da osim Viber i Signal aplikacije, od koje je Viber uzeo sistem za end-to-end enkripciju podataka za pozive i poruke prije pet godina, nijedna druga aplikacija nema aktiviranu zaštitu podataka samu po sebi.

Dakle, ako koristite Messenger i Telegram prvo što bi trebalo da uradite jeste da aktivirate end-to-end enkripciju na servisima, koje koristite i koje te aplikacije u tom režimu podržavaju!

Još detalja iz intervjua sa direktorom Viber aplikacije otkrićemo vam uskoro, kad budemo pisali o tome koliko podataka naših skuplja Viber, u kojim situacijama i na koji način štiti naše podatke prilikom prikaza reklama, kako se Viber finansira i koliko je profitirao od WhatsApp zbrke...

Šta vi mislite o svemu ovome?

(MONDO)

Možda će vas zanimati:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS