• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napustili se Whatsapp i prešli na nove aplikacije? Odmah promijenite ova podešavanja!

Autor Dragana Božić

Za šta ste se vi odlučili, Signal ili Telegram?

 Napustili se Whatsapp i prešli na nove aplikacije? Odmah promijenite ova podešavanja! Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Greatness in You

Više miliona korisnika WhatsApp aplikacije je napustilo istu zbog najavljenih uslova korišćenja.

Najveći dobitnici fijaska kompanije Facebook su aplikacije Telegram i Signal, a ova druga je od silne popularnosti u jednom trenutku "pukla".

WhatsApp je postavio ultimatum pred svojim korisnicima koji su očigledno primili k' srcu nova pravila. Ukoliko vi još niste napustili WhatsApp aplikaciju, a razmišljate to da uradite i da pređete na Telegram ili Signal, morate da znate o ovim podešavanjima kako bi osigurali da vaši lični podaci ostanu zaštićeni!

Ekspert za sajber zaštitu, Zak Dofman je otkrio da zaista te dvije aplikacije nude više privatnosti u odnosu na tradicionalne platforme za dopisivanje, kao što je Facebook Messenger. Ipak, postoje podešavanja koja morate da uključite kako bi unaprijedili nivo zaštite. Dofman je napomenuo koja su to podešavanja i savjeti, a mi vam ih prenosimo!

TELEGRAM

Kao što je to slučaj sa WhatsApp i Signal aplikacijom, Telegram zahtjeva od vas broj telefona. Nakon toga će vam stići kod sa kojim treba da potvrdite da je to zaista vaš broj (unutar same aplikacije ga unesete), kako bi pristupili aplikaciji. Ipak, takav metod može da bude šansa da postanete žrtva napada!

"Svaka aplikacija koja je predviđena za razmjenjivanja poruka, a koja koristi broj telefona je podložna napadima" - ističe Dofman da nijedna nije uspjela da pronađe rješenje za ovaj problem. On savjetuje da odmah uđete u podešavanja čim napravite nalog.

* Aktivirajte 2FA (dvostruka verifikacija), uđite u Setting > Privacy And Security, potom dodajte šifru!
* Vratite se na sekciju Privacy And Security, izaberite opciju da samo možete da komunicirate sa vašim kontaktima, ni sa kim drugim! Dok ste još uvijek tamo, Dofman savjetuje da limitirate ko može da vidi vaš profil, vaš status (da li ste na mreži ili ne), kao i kada ste posljednji put bili u aplikaciji. U podešavanjima možete da postavite i ko može da vas doda u grupe!
* Dodajte Lock Code! To će spriječiti svakog ko bude imao pristup vašem telefonu da uđe u vaše razgovore sa posebnom PIN šifrom!
* Aktivirajte Secret Chats! Ova opcija će omogućiti da su vaši razgovori enkriptovani sa jednog na drugi kraj (end-to-end), što znači da niko, čak ni Telegram, ne može da vidi šta ste pisali, razmijenili... Da biste pokrenuli ovu "tajnu sobu", uđite u konverzaciju sa nekim kontaktom, kliknite na tri tačke i izaberite opciju Start Secret Chat.
* Aktivirajte Self-Destruction! Još jedna korisna opcija koje nema, makar u ovakvom obliku na WhatsApp aplikacije je upravo ova. Ona omogućava da uništite sve poruke koje su poslate, nedugo nakon što ih druga stranka razgovora pogleda, a sve kako ne bi ostala istorija vašeg razgovora.

SIGNAL

Ne samo da aplikacija Signal ima end-to-end enkripciju sama po sebi, kao što to ima WhatsApp, već je kod te aplikacije otvorenog izvora. To možda zvuči loše, ali naprotiv, sve to znači da može detaljno da se prouči šta aplikacija Signal radi, te da se daju sugestije, prenosi Express. Tako nešto nije slučaj sa WhatsApp aplikacijom, gdje korisnici moraju da vjeruju na riječ kompaniji Facebook. Sve ovo znači da je Signal aplikacija kojoj se najviše vjeruje, ljudi kao što su Edvard Snouden i Džek Dorsej (tvorac društvene mreže Twitter) koriste istu!

* Aktivirajte Registry Lock. Ova opcija je napravljena tako da zaustavi sve one koji žele da pristupe istoriji vašeg razgovora, što može da se dogodi u rijetkim slučajevima kao kada vam ukradu/hakuju nalog - svakako da vrijedi da je aktivirate kao vid osiguranja!
* Uključite Screen Lock. Kao što je to slučaj sa Telegram aplikacijom i Lock Code opcijom, ova funkcija je napravljena da zaustavi sve one koji se dokopaju vašeg telefona. U Signal aplikaciji postoji i biometrijska podešavanja kao što je Face ID.
* Isključite Previews, upozorava Dofman! 
* Onemogućite slikanje ekrana van aplikacije
* Ukoliko ste na Android telefonu, postarajte se da je Signal vaša glavna aplikacija za razmjenjivanje SMS poruka! To znači da će se svaka poslata ili primljena poruka u budućnosti naći na ovoj aplikaciji. Dofman ističe da je ona znatno sigurnija od one koju dobijate uz telefon, to uglavnom bude aplikacija od kompanije Google.

Za šta ste se vi odlučili, Signal ili Telegram?

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS