• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

100 puta brži nego 5G: Apple i Google se udružuju kako bi neutralisali prednost Kine

Autor Dušan Volaš

Uveliko počeo rad na 6G tehnologiji, dok pojedine zemlje još uvijek čekaju 5G.

 6g 5g tehnologija mreža internet brzina kina amerika evropa Izvor: YouTube/ Printscreen/ Thoughtify TV

Iako implementacija 5G još uvijek nije gotova u svijetu, uveliko se radi na 6G.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp je 2019. godine na svom Twitter nalogu objavio: "Ja želim 5G, čak i 6G, želim tu tehnologiju u Americi što prije moguće. Ona je mnogo moćnija, brža i pametnija od sadašnjih standarda. Američke kompanije moraju da se više potrude ili će kaskati za drugima".

Kompanije Apple i Google su se u novembru prošle godine priključile organizaciji "The next G Alliance" sa ciljem da "unaprijede vođstvo mobilne tehnologije u Severnoj Americi u 6G tokom sljedeće decenije, pritom radeći na evoluciji 5G".

Februara ove godine Apple je objavio oglas da traži ljude koji će raditi na "istraživanju i pravljenju nove generacije bežičnog komunikacionog sistema za radio access networks" i koji će "učestvovati u industrijskim/akademskim forumima o 6G tehnologiji".

U opisu oglasa stoji da će svi oni koji se prijave "imati jedinstvenu i poučnu priliku za stvaranje sljedeće generacije bežične tehnologije koja će imati veoma dubok uticaj na buduće Apple proizvode". Kako prenosi Telecoms, kineska Nacionalna uprava za intelektualnu svojinu (CNIPA) je na Svjetski dan intelektualne svojine objavila da od 38.000 patenata vezanih za 6G širom sveta, oko 35% to jest 13.449 dolazi iz Kine, dok je druga Amerika sa 18%.

Iako su Amerika i Evropa počele da rade na 6G projektima kako bi osigurali da neka regija nema prednost u odnosu na drugu, CNIPA je rekla državnom vrhu da "iskoriste svoju tehnološku prednost u 5G kako bi istu održali", prenosi PhoneArena. Isto tako su napomenuli da bi KIna trebala da se udruži sa japanskim i koreanskim kompanijama kao što su NEC, Samsung i Mitsubishi "kako bi smanjili oslanjanje na američku i evropsku tehnologiju" u kritičnim delovima 6G gde Kina kaska za njima.

I pored toga što Kina ima prednost kada su u pitanju 6G patenti, samo jedna kompanija iz te zemlje se našla na top deset listi. Top tri kompanije sa 6G patentima širom sveta su NEC, Daewoo Communications i Mitsubishi. Vještačka inteligencija će imati značajnu ulogu u 6G, a Kina može da se pohvali da drži čak 75% 6G patenta u ovoj oblasti.

Kina posjeduje i najviše patenta kada je u pitanju teraherc (THz) tehnologija za 6G sa 40%. Čak šest od deset kineskih kompanija, univerziteta i istraživačkih firmi su se našli na listi top 10 u toj oblasti, koju predvode Univerzitet za elektronsku nauku i tehnologiju, kao i Univerzitet metrologije u toj zemlji.

6G standardi su godinama udaljeni od konačnog plasiranja, ali se očekuje da 6G dostavi brzinu izraženu u terabitima, što je do 100 puta brže nego što to može 5G, a navodno će njen domet dostići duboki svemir, dok će signala biti čak i pod vodom. Ovakva tehnologija može značajno da poboljša virtuelnu i proširenu realnost, a možda dobijemo i mobilne verodostojne holograme.

Ako će nam 5G omogućiti da preuzimamo cijele filmove u nekoliko sekundi, da stvaramo nove industrije, podršku za autonomna vozila i ostale nove tehnologije, možemo samo da zamislimo šta će brzina 6G preuzimanja sve moći da uradi ukoliko je zaista 100 puta veća nego brzina 5G. Sve ovo vam jasno stavlja do znanja zašto se vodi trka oko 5G i 6G konekcije.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

5g 6G

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS