• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU će zabraniti Bitcoin rudarenje i drugih kriptovaluta? Švedska pokrenula inicijativu da se u Evropi to desi što prije

Autor Dragana Božić

Sve su češći pozivi na zabranu kriptovaluta tj. rudarenja zbog ogromnog negativnog uticaja na životnu sredinu.

 EU će zabraniti Bitcoin rudarenje i drugih kriptovaluta? Švedska pokrenula inicijativu da se u Evropi to desi što prije Izvor: Shutterstock

Kako povjerenje u Bitcoin i ostale kriptovalute raste, toliko da stručnjaci smatraju da će se približiti vrijednosti od 100.000 dolara vrlo brzo, tako je sve učestaliji i otpor prema toj vrsti novca.

Sad se protiv kriptovaluta pobunila Švedska, čije je regulatorno tijelo za finansije Finansinspektionen zvaničnim saopštenjem zatražilo od Evropske unije da na svojoj teritoriji zabrani rudarenje kriptovaluta koje se baziraju na Proof of Work (PoW) algoritmu.

Suština iznenadne, ali razumljive inicijative je stav da rudarenje nije u skladu sa Pariskim sporazumom (globalni dogovor o međunarodnoj saradnji u borbi protiv klimatskih promjena) iz februara 2018. godine.

U saopštenju se navodi poguban doprinos globalnom nivou ugljen-dioksida, što jeste dokazano do sada više puta, kao i nenormalno korišćenje ostalih resursa, prije svega struje i grafičkih karata, što umnogome utiče negativno i na samo tržište kompjutera, pa čak i čipova uopšte.

Svake godine se zahvaljujući rudarenju kriptovaluta u atmosferu emituje 120 miliona tona ovog gasa, što je kao 100 miliona povratnih letova od Švedske do Tajlanda. S druge strane, ukupna potrošnja struje skoro je duplo viša od godišnjih prohteva ove skandinavske zemlje.

Kineski embargo od kraja septembra naovamo dodatno je dodao gas rudarenju u ostatku svijeta, pa i samoj Skandinaviji. Čak i da se rudarenje vrši iz obnovljivih izvora, postoje daleko važnije grane privrede ka kojima bi ova tranzicija trebalo da se preusmjeri, smatraju pokretači švedske inicijative.

Osim uticaja na životnu sredinu, kriptovalute se često koriste i u nezakonite svrhe, kao što su pranje novca, finansiranje terorizma i plaćanje ucjena, ransomware napadi i ko zna šta sve još.

Pročitajte i ovo

 Grupa drugih stručnjaka smatra da čak i da ovaj prijedlog bude prihvaćen, malo toga će se promijeniti. Rudari će prosto kopati van EU, pa će nivo zagađenja ostati na istom nivou. Zatim, traži se zabrana rudarenja, ali ne i trgovine kriptovalutama. Stoga, nezakonite radnje će se neometano nastaviti, bez obzira na to da li će biti u Švedskoj, EU ili van nje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS