• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo gdje svi RODITELJI GRIJEŠE: Ako ovo radite činite djeci medvjeđu uslugu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Davanje mobilnog telefona djeci, kako bi im se odvratila pažnja, kada su bijesna ili im je dosadno, može da poremeti emocionalni razvoj djeteta. Stručnjaci apeluju na roditelje da izbjegavaju ovu naviku.

 Djeca i telefoni Izvor: Shutterstock

Produženo vrijeme provedeno ispred ekrana moglo bi da izazove više problema u pogledu emocionalnih reakcija djeteta, navodi se u novim istraživanjima i studiji koja je objavljena u Jama Pediatriks, prenosi časopis "People" i portal RTS.

Studija je obuhvatila roditelje i djecu uzrasta od tri do pet godina, i analizu kako uređaji sa ekranom utiču na djecu. Istraživanje je trajalo šest mjeseci.

„Kada vidite da vaše dijete uzrasta od tri do pet godina prolazi težak emocionalni stres – viče i plače zbog nečega, postaje frustrirano, možda udara ili valja se po podu – potrebno je da mu odvratite pažnju i da ih naučite kako da se utišaju i smire. Ali nikako ih ne treba smirivati tako što ćete im uključiti televizor ili dati telefon ili tablet u ruke“, istakla je dr Dženi Radeski, pedijatar i razvojni psiholog, glavna autorka studije.

Izvor: Shutterstock

Dodaje da djecu treba naučiti kako da reaguju na neprijatne i jake emocije. Umjesto korišćenja ekrana doktorka je predložila da naučite dijete kako da reaguje na svoja osjećanja tako što ćete im naći opuštajuće i udobno mjesto za sabiranje i sređivanje misli i osjećanja.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje roditelje da ne izlažu djecu mlađu od jedne godine ekranima.

„Za djecu uzrasta od jedne do dvije godine, vrijeme provedeno ispred ekrana (kao što je gledanje televizije ili video-zapisa, igranje kompjuterskih igrica) nije preporučljivo. Za djecu uzrasta od dvije do četiri godine, vrijeme ispred ekrana ne bi trebalo da bude duže od jednog sata“, preporuke su SZO.

Roditelji i vaspitači se podstiču da umjesto toga deci čitaju i pričaju priče.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS