• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proactive 2023: Društvene mreže i mentalno zdravlje - kako sačuvati sebe?

Autor Dragana Božić

Na Proactive konferenciji koja se održava od 25. do 27. maja na Jahorini dosta pažnje izazvala je World cafe radionica na kojoj su predavači zajedno sa učesnicima pokušali doći do zaključaka na brojne teme.

 DSC00427.JPG Izvor: Proactive

Jedna od njih je i problem društvenih mreža i njihov uticaj na mentalno zdravlje.

Dajana Šipraga Zlojutro, psihoterapeutkinja, postavila je učesnicima brojna pitanja na koje je dobila zanimljive odgovore o tome kako društvene mreže utiču na nas.

Njeno mišljenje je da su društvene mreže u kombinaciji sa slobodnim tržištem dovele do upotrebe čovjeka na poseban način. Da je identitet postao roba, te da je ova pojava izazvala trajnu nestabilnost u čovjekovom samopoštovanju i osjećaju da vodi smislen život.

"Nas su mreže dovele do toga da polarizujemo naše mišljenje, gdje mi samo prepoznajemo da li smo za ili protiv nekih stvari, jer nam nedostaje kritičko mišljenje. Nema konteksta, nema sredine nema umjerenosti, što nas na kraju dovodi do distorzije realnosti. Mi realnost vidimo iskrivljeno, ništa nije onako kako izgleda, iako nas povuče", rekla je Zlojutro.

Istakla je da pitanje mentalnog zdravlja nije više pitanje samo psihologije.

"To je u stvari političko pitanje, kulturološko pitanje i na kraju medijsko i digitalno pitanje. Kako sve ovo utiče nas nas? Mentalno zdravlje je itekako ugroženo društvenim mrežama gdje se razvija zavisnost, uticaj na samopouzdanje, problem sa držanjem pažnje, zatrpanost informacijama, problem sa određivanjem prioriteta. Sve ovo varira od starosne kategorije, jer nisu iste stvari bitne jednom adolescentu i jednom biznismenu", kaže Zlojutro.

Izvor: Proactive

Naglasila je da se takođe postavlja pitanje odgovornosti.

"Ako moj naučni rad dobije 15 lajkova na mrežama, a ravni trbušnjaci neke djevojke dobiju 3000, postavlja se pitanje šta mi u stvari radimo i koje su to vrijednosti koje njegujemo?" upitala je Zlojutro.

Da je uticaj društvenih mreža ogromanm dokazuju fiziološke, ali i fizičke promjene na nama.

"Naš mozak luči dopamin ili kortizol u zavisnosi od onoga šta smo kliknuli i tako utiče na naše raspoloženje. Takođe, javljaju se fizičke promjene kao što su bol u vratu ili kvržice na prstima od držanja telefona. Između ostalog, korištenje mreža ima ogroman uticaj i na jezik, a kada damo jezik, dali smo sve", rekla je Zlojutro.

Na kraju došli smo do najvažnijeg pitanja. Šta možemo uraditi da sačuvamo svoje mentalno zdravlje?

Svjesno filitrirati izvore i količinu informacija, kontrolisati vrijeme provedeno na telefonu, ali i raditi na medijskoj i informatičkoj pismenosti, zaključak je ove radionice.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS