• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 100. godini preminuo naučnik čiji izum svi koristimo

Autor Ilija Baošić

Naučnik čiji izum je igrao ključnu ulogu u razvoju telefona, laptopova i električnih automobila, napustio nas je u 100. godini života.

 Džon Gudenaf tvorac litijum jonskih baterija umro u 100 godini Izvor: YouTube / CockrellSchool

Džon Gudenaf, čovjek koji se smatra tvorcem litijum-jonskih baterija, umro je u 100. godini, potvrdio je Teksaški univerzitet u Ostinu. Iako vjerovatno niste čuli za ovog naučnika, njegov izum je odgovoran za postojanje današnjih telefona, laptopova i električnih vozila.

Iako su istraživači već pokušavali da proizvedi litijum-jonsku bateriju, Gudenafovo rješenje iz 1980. godine, sa katodom od slojeva litijuma i kobalt oksida, bilo je superiornije u odnosu na prethodne pokušaje, kako zbog svoje voltaže, tako i zbog svoje bezbjednosti. Međutim, ono što je njegov izum izdiglo iznad automobilskih i Ni-Mh baterija jeste značajno veći kapacitet.

Gudenafova tehnologija nije zaživjela do 1991. godine, kada je Sony na tržište izbacio prvu punjivu litijum-jonsku bateriju, koju nije bilo potrebno formatirati kao što je to bio slučaj sa nekim drugim rješenjima. Ostalo već znate i sami - bolje performanse litijum-jonskih baterija su omogućile proizvodnju pametnijih i prenosivijih mobilnih uređaja. Telefoni i laptopovi nisu samo postali tanji i brži, već su takođe nudili bolju autonomiju, a proizvodnja električnih automobila je takođe postala moguća.

Ipak, Džon Gudenaf je zaslužan za mnogo više od današnjih baterija. Tokom njegovog rada na MIT univerzitetu, bio je jedan od tvoraca tehnologije koja će vremenom postati "memorija sa slučajnim pristupom", odnosno RAM, koju danas koristimo u mnogim računarskim proizvodima.

Svoje patente je redovno dijelio sa kolegama, a do prije nekoliko godina je aktivno radio na razvoju sljedeće generacije baterija koje obećavaju proboj performansi u skladištenju obnovljive električne energije, ali i koje bi jednog dana mogle biti ključne u električnim automobilima budućnosti.

Iako je javnosti bio relativno nepoznat, za svoje zasluge je 2019. godine postao dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS