• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbjednjaci tvrde: Jedan pritisak na dugme nedjeljno i telefon će biti spašen od brojnih opasnosti sa neta

Važno je da se zaštitite dok koristite svoj telefon, jer samo jedan napad može da vam ukrade identitet i napravi ogromne probleme

 Kako zaštititi telefon od hakera Izvor: Shutterstock / Carsten Reisinger

Naši pametni telefoni su ranjivi na razne sajber napade, a nedavni izvještaj Agencije za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država (NSA) ističe najbolje prakse servera kako bi se zaštitili vaši podaci. Među preporukama su redovno isključivanje pametnih telefona, onemogućavanje Bluetooth-a i korišćenje pouzdanih dodataka.

Važno je da se zaštitite, jer je dovoljan samo jedan uspješan napad da bi vaši podaci bili kompromitovani i da bi neko zlonamjeran ukrao vaš identitet.

U izvještaju o najboljim praksama za mobilne uređaje, NSA nudi niz savjeta osmišljenih da spriječe hakere i napadače da napadnu vaš mobilni uređaj. A jedan metod je veoma jednostavan – isključivanje i uključivanje telefona.

"Eksploatacije bez klika"

Spear-phishing napadi (phishing napad putem zlonamjernih imejl poruka) mogu da ciljaju vaš telefon tako što instaliraju malver, dok tzv. "eksploatacije bez klika" (engl. Zero-Click Exploits) mogu da zaraze vaš uređaj bez ikakve interakcije sa vaše strane.

Savjet NSA? Isključite telefon, a zatim ga ponovo uključite najmanje jednom nedjeljno. Ova jednostavna radnja može otežati hakerima krađu informacija sa vašeg telefona, iako agencija upozorava da to neće uvijek spriječiti napad.

NSA u izvještaju navodi nekoliko drugih prijetnji koje mogu da utiču na vaš mobilni uređaj: zlonamjerne aplikacije mogu da zaraze vaš telefon, zlonamjerne Wi-Fi mreže mogu da presretnu i preusmjeriti saobraćaj sa vašeg uređaja, špijunski softver može da nadgleda audio i video razgovore na vašem telefonu, itd.

Hakeri sa daljinskim pristupom vašem uređaju mogu da prikupljaju podatke o pozivima ili slanju poruka. Neko ko imafizički pristup vašem telefonu, čak i nakratko, bi naravno mogao da instalira malver ili špijunski softver.

Postoji nekoliko načina da se zaštitite, predlaže NSA:

  • Obavezno ažurirajte svoje aplikacije i operativni sistem najnovijim bezbjednosnim zakrpama.
  • Instalirajte aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica, kao što su Apple App Store ili Google Play Store.
  • Izbjegavajte kliktanje na linkove ili fajlove "zakačene" u imejlovima i tekstualnim porukama, pošto su to uobičajni načini za pokretanje malvera.
  • Izbjegavajte da koristite javne Wi-Fi mreže kad god je to moguće.
  • Isključite Bluetooth kada ga ne koristite da biste spriječili da se neovlašćeni uređaj poveže sa vašim telefonom.
  • Napravite jaku lozinku sa najmanje šest cifara da biste zaključali i otključali telefon.
  • Za veću bezbjednost i udobnost korišćenja, koristite skeniranje lica ili otiska prsta da biste zaključali uređaj.
  • Koristite samo originalne kablove za punjenje ili dodatnu opremu za punjenje od pouzdanog proizvođača. Izbjegavajte javne USB stanice za punjenje.
  • Onemogućite usluge lokacije kada nisu potrebne.
Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ BRIGHT SIDE

Koristite "bezbjednosni skener"

Pored prihvatanja prijedloga NSA, možete da koristite i namjensku aplikaciju koja će poboljšati bezbjednost vašeg telefona. Aplikacija koju vrijedi instalirati je iVerify, bezbjednosni skener koji će pretražiti vaš uređaj u potrazi za malverom i uvjeriti se da koristite osnovne bezbjednosne funkcije na vašem iPhone ili Android telefonu.

"Prijetnje mobilnim uređajima su sve prisutnije i sve su veće po obimu i složenosti. Korisnici mobilnih uređaja žele da u potpunosti iskoriste prednosti dostupnih na tim uređajima, ali mnoge funkcije pružaju pogodnost i mogućnosti, ali žrtvuju bezbjednost. Ovaj vodič za najbolje prakse opisuje korake koje korisnici mogu da preduzmu da bi bolje zaštitili lične uređaje i informacije", zaključuje se u izvještaju NSA.

(SmartLife/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS