• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prljava tajna telefona

Autor mondo.rs

Oni su "leglo" bakterija, neki su prljavi poput javnog toaleta! Ali, evo šta možete da uradite.

 Prljava tajna telefona Izvor: Nokia.

 Mobilni telefon je leglo bakterija, prljavštine, pa i zaraze, što sam od sebe, što ukoliko redovno ne perete ruke, posebno nakon korišćenja toaleta. Uređaj koji je u stalnom kontaktu sa vašim licem, rukama i okolinom plodno je tle za razvoj bakterija i virusa. Smartfon emituje toplotu, u kojoj uživaju mali "nezvani gosti", a činjenica da ga stalno pipkate i prinosite ustima doprinosi tome da se oni razmnože.

Povezane vesti

Istraživači laboratorije "Mansi" analizirali su površine smartfon uređaja, i utvrdili da su opasniji od običnih mobilnih telefona. Dok smo mobilni uglavnom uzimali u ruke samo kada zovemo ili pišemo SMS, smartfon često sa sobom nosimo u kupatilo, teretanu ili krevet kako bismo vreme prekratili nekom od aplikacija.

Koliko su, zapravo, ove spravice zdrave i kakve sve opasnosti nose? Nije tajna da postoji opasnost od zračenja, ali još više od toga što su oni skladište za bakterije. Kao što skladište kontakte u imeniku, fotografije i drugi sadržaj, tako skupljaju i raznoraznu prljavštinu.

Da li ste nekad uhvatili sebe kako čačkate nos, a odmah potom krenuli da kuckate sms poruku? Dobro, priznajte!

Upravo je ovo bila tema istraživanja studenata jednog Univerziteta u Engleskoj, koji su uz pomoć laboratorijskih aparata utvrdili koliko su zapravo prljavi mobilni telefoni. Oni su testirali svoje uređaje i konstatovali da su oni idealan teren za bakterije (fotografija to potvrđuje).

Na primer: ako čačkate nos, a potom tim prstom dirate telefon, svom telefonu ste "poklonili" bakteriju Stafilokokus aureus ili zlatni stafilokok. Reč je o bakteriji koja izaziva mnoštvo različitih infekcija i intoksikacija počev od manjih infekcija kože (furunkul, karbunkul, infekcija rane...) do teških bolesti poput sepse, zapalenja pluća, sindroma toksičnog šoka...

Sve ovo zvuči opasnije nego što zaista jestem ali dovoljno upozoravajuće da održavate svoje mobilne telefone, da ih čistite. Bar ponekad.

Profesor molekularne biologije na Univerzitetu Sarti, Sajmon Park, dao je svojim studentima zadatak da testiraju svoje mobilne telefone na prljavštinu koju prikupljaju i nose. "Svaki telefon ima svoju priču. Iz rezultat mojih studenata možemo da vidimo da mobilni telefoni nisu samo skladišta za kontakte, već i da su prava mala istorija naših života i kontakata sa drugim ljudima i stvarima. Svašta na njima može da se pronađe", kaže profesor.

Ovo je bila tema i najnovije kampanje Sony kompanije, koja je na sajtu www.dirtyphones.org omogućila korisnicima da se informišu o ovom problemu i istakla neke vrlo zanimljive informacije o "prljavoj tajni svih telefona".

Prema istraživanju urađenom za pomenuti sajt dobijeni su sledeći rezultati:

- 92 odsto telefona imaju bakterije na sebi
- 82 odsto ruku korisnika imaju bakterije na sebi
- 16 odsto telefona ima E.coli bakteriju (iz izmeta).

Rešenje je pravilno čišćenje telefona, njegova dezinfekcija i redovno održavanje, o čemu ćete sve savete pročitati u našem tekstu. Druga opcija je da kupite vodootporan telefon koji može da se pere, kao što je, recimo, Sony Xperia M4 Aqua, što je u ovom slučaju model o kojem se priča ili jedan od nekih koje smo spomenuli u tekstu o VODOOTPORNIM TELEFONIMA.

Čekamo vaše komentare ispod vesti!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS