• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet novih tehnologija koje će promeniti svet

Autor mondo.rs

Pogledajte koje će sve tehnologije biti veoma zastupljene u bliskoj budućnosti.

 Pet novih tehnologija koje će promeniti svet Izvor: MONDO portal

Svet se menja neverovatnom brzinom, i svake godine se predstavi neka nova tehnologija. Činjenica je da ne može najbolje baš sve da se isprati, pošto se poboljšanja javljaju na različitim poljima – od medicine do agrikulture, piše TechViral.

Neke od tehnologija mogu u velikoj meri da transformišu standard, način života, itd. Ovog puta, reč je o nadolazećim tehnologijama koje mogu uskoro da promene svet kakav znamo. Evo i liste:

3D štampači – Možda još uvek nisu preterano popularni ali će njihova primena postati ogromna. Cene ovih uređaja već padaju, tako da štampači koji su nekada košali i do 30 hiljada dolara, sada koštaju oko 3 hiljade dolara. Razvijaju se brži i jeftiniji modeli.

Ljudski geni – Postoje bolesti koje su nastale zbog genetskih problema. Zahvaljujući boljem razumevanju ljudskog genoma i genetike, naučnici i doktori sada mogu rano detektovati prve pokazatelje Alchajmerove ili neke druge bolesti. Šta ako budemo mogli da modifikujemo gene? Sa napretkom tehnologije na ovom polju, možemo se suprostaviti bolestima čiji se koreni nalaze u ljudskom genomu.

Proizvodnja i skladištenje solarne energije – Svesni smo da novi izvor energije mora biti kreiran pošto svetska populacija raste i raste potražnja. Solarni paneli već postoje ali nisu naš primarni izvor energije, ne rade noću i ne mogu da skladište energiju. Sudeći prema naučniku Dejvidu Milsu, solarna energija ima potencijal za borbu protiv goriva u veoma bliskoj budućnosti.

Desalinizacija vode – Države na Srednjem Istoku koriste proces desalinizacije godinama unazad, pretvarajući morsku vodu u vodu za piće. Ironično je da nas očekuje budućnost bez vode pored toliko okeana. Bez obzira što desalinizacija vode već postoji, to je veoma skup proces. Međutim, koriste ga samo bogate zemlje kao što su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati. Sve u svemu, situacija se menja.

Internet of Things – Očekuje se da do 2025. godine automobili, kuće i razni uređaji budu direktno povezani. U mnogim zemljama do 2022. će biti preko 50 milijardi objekata koji će biti povezani na internet, prema Intelovim informacijama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS