• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako rade mobilni telefoni (VIDEO)

Autor mondo.rs

Saznajte nešto više o uređaju koji koristite svakodnevno - kako radi mobilni telefon.

Mobilna telefonija korišćenjem radio talasa prenosi informacije - govor i podaci transformišu se preko antena u EM talas. Da bismo mogli da telefoniramo gde god se nalazili, neophodno je da talase našeg telefona registruje neka bazna stanica i da telefon u svakom trenutku može da uhvati signal neke od baznih stanica. Zato i postoji mreža baznih stanica koje pokrivaju teritoriju na kojoj se krećemo.

Radio talasi brzo slabe dok se kreću kroz prostor i kad prolaze kroz prepreke. Kad je bazna stanica daleko, telefon prima slab signal ili je van dometa. Pri razgovoru u pokretu, razmenjujemo podatke sa jednom ili više baznih stanica.

Kad signal bazne stanice u trenutku postane previše slab, telefon prelazi na komunikaciju sa drugom stanicom čiji je signal bolji. Na taj način razgovor se ne prekida, a telefon neprimetno „prelazi“ sa jedne stanice na drugu.

Antene baznih stanica služe da transformišu električni signal i preko njih mobilni aparat komunicira sa ostatkom mreže i drugim korisnicima. One se uglavnom postavljaju na visoke tačke, na stubove ili zgrade, kako bi njihov signal moglo da primi što više telefona u toj oblasti. Najčešće su usmerene, kako bi pokrile signalom tačno određenu oblast. Zračenje usmerenih antena može se zamisliti poput snopa baterijske lampe. Neposredno ispod i iznad, kao i iza usmerene antene, zračenje je veoma malo.

Kako rade mobilni uređaji?

Svaki mobilni uređaj poseduje antenu ugrađenu u aparat. Te antene su neusmerene, odnosno zrače u svim pravcima. Za razliku od baznih stanica koje pokrivaju tačno određeno područje, mobilni telefoni odašilju signal u svim pravcima.

Gde se postavljaju antene mobilne mreže

Antene se postavljaju tako da poboljšaju signal tamo gde je slab ili gde ga nema. Pri izboru lokacije za bazne stanice obavezno se, prema zakonu, procenjuje uticaj na životnu sredinu. Stručne ocene i studije o proceni uticaja baznih stanica na životnu sredinu mogu da rade isključivo akreditovane laboratorije. Kada se od nadležnih državnih organa dobije pozitivno rešenje, bazna stanica se instalira i pušta u rad. Potom se vrši kontrolno merenje EM zračenja, a kasnije i periodična ispitivanja po potrebi.

Kojom snagom mobilni emituje signal? Pošto radio talasi slabe prostiranjem u prostoru, kad je mobilni aparat dalje od bazne stanice, on mora da emituje većom snagom kako bi bazna stanica mogla da primi i pravilno rastumači signal. Sa druge strane, ako je telefon blizu bazne stanice, on zrači manjom snagom da ne bi ometao prijem signala drugih korisnika. Zbog toga se u mobilnoj telefoniji primenjuje kontrola snage mobilnog aparata. Bazna stanica, porukama koje razmenjuje sa telefonom, diktira kojom snagom će telefon da zrači.

Mobilni telefon povremeno razmenjuje poruke sa baznom stanicom i kad ga ne koristimo. Na taj način se „javlja“ stanici da bi mreža mogla da nas pronađe kad treba da primimo poziv ili poruku. Moderni, pametni telefoni, koji imaju instalirane razne aplikacije, razmenjuju i dodatne poruke.

Tehnologije mobilne telefonije

Prema redosledu pojavljivanja, generacije i tehnologije mobilnih sistema koje se danas u Srbiji i svetu koriste su:

- 2G (druga generacija) u okviru koje se koriste GSM, GPRS i EDGE,
- 3G (treća generacija) u okviru koje se koriste UMTS, HSPA i HSPA+,
- 4G (četvrta generacija) u okviru koje se koriste LTE i LTE-A tehnologije.

Svaka tehnologija koristi svoj sistem komunikacije između telefona i bazne stanice, pa samim tim i telefon drugačije zrači u zavisnosti od tehnologije koja se koristi. Na ekranu mobilnog telefona u jednom od uglova stoji oznaka tehnologije koju telefon trenutno koristi, uz indikator nivoa signala.

Koliko telefoni i bazne stanice zrače

Od kad postoje mobilni telefoni postoji i pitanje koliko oni zrače i koliki nivo zračenja je dozvoljen. Iako nikad nije zvanično dokazano da zračenje mobilnih telefona ili baznih stanica šteti ljudskom zdravlju, dozvoljeni nivoi polja za bazne stanice su dati u tabeli i to se prilikom izrade telefona i stanica mora poštovati.

U saradnji sa Telekomom Srbija izašli smo na teren, i kod jedne od baznih stanica izmerili nivo zračenja same bazne stanice i mobilnog telefona kojim smo obavljali razgovor. Kao što ćete videti u priloženom videu, izmereni nivo zračenja, koji je meren preciznim aparatom Narda (Safety Test Solutions), ni u jednom trenutku nije bio ni blizu propisanih normi.

Video prilog i rezultate merenja pronaći ćete na OVOM MESTU!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS