• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaš otisak prsta možda nije baš toliko siguran

Autor mondo.rs

Grupa naučnika je razvila MasterPrints, simulirani set univerzalnih otisaka, koji u gotovo polovini slučajeva uspeva da otključa telefon.

Mnogi od vas imaju pametne telefone sa senzorima za prepoznavanje otiska prsta. Ova opcija čini otključavanje telefona izuzetno jednostavnim, i često dobro dode u situacijama kada vam je druga ruka zauzeta. Ali koliko je sigurna? Ne onoliko koliko smo mislili. Na sličan način na koji su ljudi uspeli da prevare senzore za prepoznavanje lica sa kopijama, naučnici su razvili set master otisaka, nešto kao univerzalni ključ, koji ukazuje na neke mane u ovom sistemu.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu su razvili set lažnih digitalnih otisaka prsta, koji spaja zajedničke karakteristike koje se mogu naći u mnogim otiscima.

Sa ovim digitalnim kreacijama, tim je uspeo da aktivira senzor 65 odsto puta u njihovoj simulaciji. Iz New York Times-a prenose da eksperti misle da bi taj proces bio manje uspešan u realnom svetu, ali da je ipak zabrinjavajuć.

Iako ne postoje dva ista otiska prsta, određeni šabloni postoje, i naši telefoni čitaju naše otiske, upoređujući ih sa slikama delova naših prstiju. Znači, otisak koji se čuva na vašem telefonu je zapravo gomila malih delova otiska a ne pun skeniran otisak, i ti mali komadi imaju više sličnosti nego potpuni otisci.

Otisak prsta nije najsigurnija zaštita?!

Doktor Nasir Memon, profesor na Njujorškom Univerzitetu i jedan od tri autora studije, veruje da, ako bi neko uspeo da ištampa rukavicu sa takozvanim MasterPrints otiscima na njoj, 40 do 50 odsto iPhone uređaja bi se moglo otključati unutar pet pokušaja, pre neophodne lozinke.

Potencijalne posledice ovoga su teške za pogađanje, dok ove studije ne počnu koristiti fizičke otiske na fizičkim telefonima, ali Memon kaže da rizik pada ako imate manje otisaka na telefonu. Više sačuvanih otisaka znači više delova koji se mogu kopirati.

Nema još uvek mesta za brigu, ali možda bi naši telefoni trebali imati i multi-factor autentifikaciju ubuduće, prenosi technobuffalo.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS