• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeziva budućnost: Broj određuje kakav ste čovek

Autor mondo.rs

Na osnovu jednog od brojeva u budućnosti će se određivati ko je kakav čovek. Prvi razvojni model socijalnog rezultata već je u upotrebi.

Rongčeng, novi grad u Kini izgrađen je za budućnost. Budućnost u kojoj pametni uređaji i društvene mreže, uz društvenu podobnost i praćenje zakona obrazuju nove tipove kontrolisanih ličnosti, a služe prvenstveno za laku kontrolu i sakupljanje socijalnih bodova.

Eksperiment koji se trenutno sprovodi u Rongčengu mogao bi da oblikuje budućnost celog sveta. Ceo grad je turistička atrakcija zasnovana na različitim modernim građevinama od stakla i neobičnih materijala, sa kancelarijama u otvorenom prostoru i vanvremenskom arhitekturom. Ipak, to nije jedino što čini ovaj grad drugačijim. To što su na mnogim stanicama javnog prevoza korisnici u mogućnosti da preuzmu svoj socijalni rezultat i kartu plate manje ili više u zavisnosti od toga jeste ono što ga izdvaja od svih na svetu.

Na osnovu opisa komšija tj. poznanika, rodbine, kolega i onlajn servisa u kojima pojedinci učestvuju, kakvi su društvene mreže i onlajn plaćanje, svaki pojedinac dobija socijalni rezultat. Na osnovu socijalnog rezultata, zbirom svih socijalnih i onlajn servisa koji su umreženi na internetu, oni sa boljim brojem dobijaju popuste, kvalitetnije usluge i bolje bankarske kredite, dok oni sa nižim brojem mogu da kupe samo kartu za metro ili avion, bez ikakvih popusta i prednosti.

Do 2020. godine u Kini bi trebalo da zaživi program Nacionalnog socijalnog rezultata, koji je pokrenut 2014. i najavljen kao novi društveni poredak, koji će biti uređen na osnovu prednosti i kazni u skladu sa ponašanjem svakog od pojedinaca. U cilju izgradnje novog društvenog poretka kineske vlasti pojačavaju prisustvo kontrole svuda, u svakom kutku zemlje, posebno na internetu i društvenim mrežama u momentu kad mnogi misle da je kontrola već isuviše invazivna.

Svi koji se hrane zdravo, plaćaju račune na vreme ili čekaju na zeleno svetlo sakupiće pozitivne poene i biće u redu. Oni koji to ne čine, igraju video igre 10 sati dnevno, gledaju porniće ili rasipaju pijaću vodu biće u problemu i neće imati mogućnosti, koje imaju građani sa boljim socijalnim rezultatom. Sve aktivnosti i bodovi javno su dostupni svima - vlastima, prijateljima, kolegama i rođacima.

MONDO MobIT

Kieski zvaničnici zadovoljni su trenutnim napretkom sistema, koji pokazuje da većina od 740.000 građana uglavnom razume o čemu se radi i pokušava da živi u skladu s programom. Svih 740.000 građana dele konačan broj poena, za koje non-stop moraju da se bore, kako ne bi pali u socijalnom rezultatu, jer svaki skok druge osobe znači pad za ostale. A bodovi se dobijaju i gube izuzetno lako. Recimo, kazna u saobraćaju odnosi najmanje pet poena. Herojski čin po oceni zvaničnika i okoline donosi do 30 bodova. Pohvala nadzornog odbora dodaje makar pet poena još. Prekršaj na ulici odnosi najmsnje pet poena… Ipak, pre dodavanja i oduzimanja bodova svaka akcija mora biti verifikovana od strane zvaničnika, koji kontrolišu sistem, ali i od strane okruženja i drugih faktora, što se, iako zvuči komplikovano, odvija izuzetno brzo.

Ocene građana se raspoređuju u razrede od A+++ do D i na osnovu njih dobijaju se pogodnosti kakve su besplatno iznajmljivanje bicikla, umanjenje računa za grejanje za do 50 dolara, prednost pri osiguranju boljeg kredita u bankama, mogućnost da deca upišu fakultet ili školu koje žele, otputuju u inostranstvo i slično.

Građani moraju da se informišu konstantno o svemu, jer samo oni informisani u mogućnosti su da se ponašaju u skladu sa pravilima. Oni koji ih ne slede i imaju nizak socijalni rezultat ne mogu da podignu kredit za kupovinu kuće ili neke druge sasvim uobičajene svakodnevne stvari, poput kupovine odeće i tehnike po svojoj želji. Ipak, za sada, po informacijama Foreign Policy sajta, većina građana prati uputstva i ponaša se u skladu s njima, pa cenu A ima oko 90 odsto njih.

U poslednjih šest meseci osećam kao da smo svi zajedno napredovali“, rekao je jedan građanin čije ime nije navedeno. „Sad stajemo svaki put ispred pešačkog prelaza, jer znamo da ćemo izgubiti poene. Pre smo paničili kad ih izgubimo, ali nam je sad jasno kako možemo da ih nadoknadimo i ponašamo se opuštenije, iako znamo da se sve meri“.

Kineski sistem, upoređujući ga sa zapadnim modelom u kojem pojedinac, takođe ima svoj određeni rezultat u svakom segmentu života, iako se ništa zvanično i vidno ne meri, je po kineskim dizajnerima društva otvoreniji i transparentan, omogućavajući građanima da uvek znaju na kom su nivou socijalnog rezultata i čemu mogu da se nadaju u skladu sa svojim ponašanjem prema sebi i društvu.

Svi koji žive u skladu sa zakonom i normama društvenog ponašanja, koje ocenjuje i samo društvo oko svakog pojedinca nemaju razlog da brinu, jer će njihov socijalni rezultat biti dobar, ocena je kreatora ovog programa. „Mi smo svi dobri i trebalo bi da ohrabrimo i druge da budu još bolji“, poruka je sistema, koji u Rongčengu ima veliki uspeh, a uskoro će biti implementiran u drugim delovima Kine, da bi, ukoliko bude sve u redu, 2020. bio primenjen u celoj zemlji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS