• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piraterija: Roditelji da odgovaraju zbog dece-pirata

Autor mondo.rs

Sud u Nemačkoj presudio je da roditelji postaju odgovorni, ako prikrivaju pirateriju dece, bez obzira na to da li su roditelji znali za pirateriju ili ne.

 Piraterija: Roditelji da odgovaraju zbog dece-pirata Izvor: Promo/Dimension/MONDO portal

Roditelji koji svesno prikrivaju nelegalno deljenje fajlova svoje dece postaju odgovorni za njihove postupke, odlučio je nemački Savezni ustavni sud. Ovakvom odlukom zaključen je postupak započet još 2011. godine, koji se odnosio na nelegalnu distribuciju Rijaninog albuma "Loud" nakon, za nemački pravosudni sistem, dugačkog "putovanja" kroz nižestepene sudove.

Slučaj iz 2011. godine otpočeo je tako što je Universal Music poslao pismo sa predlogom o nagodbi porodici, čija je internet veza korišćena za nelegalno "peer-to-peer" deljenje Rijaninog albuma "Loud". Međutim, slučaj je, ispostavilo se, bio sve samo ne jednostavan. Roditelji, kojima je pismo upućeno, izjavili su da nemaju nikakvo interesovanje za R&B zvezdu, te da nisu ni legalno ni nelegalno delili njenu muziku. Zapravo, jedno od njihovo troje dece je to učinilo, a roditelji su zapravo znali koje.

Pročitajte i ovo: 17 godina robije zbog Premijer lige

Međutim, oslanjajući se na nacionalni zakon koji štiti članove porodice od potrebe da svedoče jedni protiv drugih, roditelji su odbili da otkriju identitet deteta. To je dovelo do toga da nakon što je predmet izložen pred Prvostepenim sudom u Minhenu, sud je utvrdio njihovu objektivnu odgovornost i naložio im da na ime naknade štete (i troškova postupka) plate iznos od skoro 3.900 evra. Predmet je zatim, po žalbi, upućen Saveznom sudu pravde (Bundesgerichtshof - BGH), međutim, i u drugostepenom postupku odlučeno je u korist Universal kompanije.

BGH je potvrdio odluku suda u Minhenu 2017. godine i našao roditelje odgovornim za štetu, obrazlažući da su roditelji znali ko je počinio prekršaj, ali su odbili da identifikuju počinioca, te da bi stoga oni sami trebalo da preuzmu odgovornosti i plate kaznu. U sledećoj instanci, predmet je prosleđen Saveznom ustavnom sudu (Bundesverfassungsgerichts - BVerfG), koji je doneo svoju odluku u sredu, 3. aprila.

Pročitajte i ovo: "Zima dolazi" na torente! (FOTO, VIDEO)

Usaglašavajući se sa stavom nižestepenih sudova, BVerfG je zauzeo stanovište da ako roditelji ne žele da utvrde, odnosno identifikuju koje od njihove dece je počinilo nelegalnu radnju, onda oni moraju preuzeti odgovornost i suočiti se sa posledicama, objašnjava Sci-Tech. "Osnovno pravo na poštovanje porodičnog života prema članu 6 (1) Osnovnog zakona ne isključuje građansko-procesnu obavezu imalaca prava pristupa internetu da otkriju koji je član porodice koristio internet-vezu, ako je kršenje autorskih prava izvršeno putem te veze", glasi odluka.

Dodaje se da, na osnovu ove presude, "Drugo veće Prvog senata objavljenom odlukom nije prihvatilo ustavnu tužbu roditelja protiv osuđujuće presude za naknadu štete i nadoknadu troškova, budući da su znali koje od njihove dece je nelegalno muziku na kojoj postoji pravo intelektualne svojine učinilo dostupnom javnosti, ali su u parničnom postupku to odbili da otkriju".

"Zaštita porodičnog života nema za svrhu taktičko izbegavanje utvrđivanja lične odgovornosti za kršenje prava intelektualne svojine. Sama činjenica da živite sa drugim članovima porodice ne dovodi automatski do oslobađanja pretplatnika od odgovornosti", dodao je Sud.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS