• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei predstavio svoj operativni sistem Hongmeng

Autor mondo.rs

Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je svoj novi operativni sistem "Hongmeng" kao alternativu za Android.

 Huawei predstavio svoj operativni sistem Hongmeng Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Kako navodi Wall Street Journal, kompanija sad užurbano radi na tome da u potpunosti osposobi Hongmeng. Odnos kompanija Google i Huawei “pukao“ je gotovo preko noći, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani američkim firmama i kompanijama da posluju sa kompanijom Huawei i njenih 68 entiteta. Google je dan nakon Trampove odluke najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android.

Pročitajte i ovo: Huawei više ne sme da koristi Wi-Fi i microSD kartice

Huawei je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na ovakav scenario i da razvija sopstveni operativni sistem. Ime Hongmeng je već zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine.

Međutim, kako navodi američki list, ubeđivanje potrošača da promene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspešna rabota. Nekoliko tehnoloških džinova, poput najvećih kompanija Samsung ili Microsoft, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni - Samsung sa Tizen, a Microsoft sa Windows Phone OS-om.

Vreme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljivi, toliko istančanog ukusa da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol - iOS i Android. Android pokreće 87 odsto današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše Apple-ov iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta Canalis.

Šef Huawei-evog potrošačkog odeljenja Ričard Ju rekao je pre par dana za CBS da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne. Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema, koji će nuditi plodno tle za razvoj aplikacija za korisnike. I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svež sadržaj.

Radi se o otvorenoj platformi, koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom roku i to bez greške. Nije zanemarljiva ni činjenica da je Hongmeng, ako je bilo šta od ovih procurelih informacija istina, tako osmišljen da sve Android aplikacije funkcionišu i na njemu. Na razvoju ovog operativnog sistema, opet navodno, radio je poznati profesor s jednog od čuvenih kineskih univerziteta iz Šangaja, Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine. Ovo se poklapa sa prethodnim izveštajima, u kojima je navedeno da Huawei zaista razvija svoj operativni sistem od 2012. godine.

Mo Ðia, analitičar pomenute kompanije Canalis, rekao je za Wall Street Journal da će se korisnici Huawei- a u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo verovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Google sistem aplikacija. Zbog toga, gubitak pristupa Android sistemu svakako predstavlja udarac Huawei kompaniji, koji je proteklih godina zabeležio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred kompanije Apple i malo iza vodeće kompanije Samsung.

Navodno, ime Hongmeng odabrano je iz kineske mitologije i u bukvalnom prevodu označava trenutak, odnosno momente, koji su prethodili stvaranju sveta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS