• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se Sjedinjene Države plaše kompanije Huawei?

Autor mondo.rs

Kina ugrožava američki privredu i postaće dominantna svetska sila već 2020, stoga SAD moraju nešto da urade. Da li je blokiranje Huawei-ja mudar potez i zašto je to Donald Tramp uopšte i pokušao to da uradi?

 Zašto se Sjedinjene Države plaše kompanije Huawei? Izvor: Marko Čavić, MONDO portal.

Nakon što su propali trgovinski pregovori između Kine i SAD, održani 10. maja, Sjedinjene Države su kompaniju Huawei već 15. maja dodale na takozvanu “Listu pravnih lica“ (Entity list) sa zabranom poslovanja toj kompaniji u SAD i američkim kompanijama sa Huawei kompanijom, osim uz posebnu dozvolu države. Izgleda da se trgovinski i tehnološki ratovi između Kine i SAD tek zahuktavaju.

Koji su razlozi u pozadini odluke o blokiranju kompanije Huawei, kako će se trgovinski rat odvijati u budućnosti i potencijalno uticati na Evropu?

Sagledajmo ovu situaciju iz jednog sasvim novog ugla, koji se oslanja na dosadašnja iskustva i istoriju sličnih odluka kompanije SAD.

Svrha trgovinskog rata: Očuvanje unipolarnog poretka na čelu sa SAD?

Od 1894. godine, Sjedinjene Države imaju najveći bruto domaći proizvod na svetu i na sve načine pokušavaju da osujete države, koje im ugrožavaju vodeću poziciju. Od 1940. do 1980. godine SAD su pokrenule “hladni rat“ protiv Sovjetskog Saveza i sprovele sveobuhvatno gušenje i ograničavanje sovjetske ekonomije, što se ispostavilo kao značajni spoljašnji uzrok raspada Sovjetskog Saveza.

Tokom 80-tih, američki saveznik Japan je beležio ubrzani rast i Sjedinjene Države su primorale Japan da potpiše “Plaza sporazum“, koji je doveo do povećanja vrednosti japanskog jena, i na kraju i do “izgubljenih decenija“ japanske ekonomije.

Prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za 2018. godinu, bruto proizvod Kine već iznosi dve trećine američkog. Američka banka Standard Chatered Bank objavila je izveštaj početkom 2019. godine, u kojem se navodi da će Kina smeniti SAD na mestu najveće svetske ekonomije tokom 2020. godine. Ako Sjedinjene Države ne uspeju da uspore razvoj kineske naučne i tehnološke industrije do 2020. godine, Kina će ih postepeno prevazići na poljima tehnologije i ekonomije. Stoga, trgovinski i tehnološki rat, koji su SAD povele protiv Kine nije okršaj ove dve države na poljima trgovine i tehnologije, već glavni potez Sjedinjenih Država u cilju očuvanja unipolarnog svetskog poretka i svoje ambicije da nastave sa kontrolisanjem celog sveta.

Zašto su Sjedinjenje Države napale Huawei: Veliki kapacitet za istraživanje i razvoj

Američki predsednik Donald Tramp je 23. maja izjavio: “Huawei je veoma opasan“. Čega se Sjedinjenje Države boje? Zašto su Sjedinjenje Države proglasile vanredno stanje ne bi li sprečile Huawei da uopšte uđe na njihovo tržište? Osim navodne špijunaže za koju SAD optužuju Huawei, a koja nikad nije dokazana, iako se od 2012. godine vode različite istrage, glavni razlog za blokiranje kineske kompanija mogao bi biti veliki Huawei- jev kapacitet za istraživanje i razvoj. SAD se, moguće je, plaše ubrzanog razvoja kompanije Huawei i ne mogu samo da gledaju sa stane i dopuste da strana tehnološka kompanija postane podjednako dobra kao i američka.

Huawei je jedna od vodećih kineskih tehnoloških kompanija i predstavlja najviši nivo kineske nauke i tehnologije. Niz podataka potvrđuje kapacitet kompanije: Huawei posluje u više od 170 država i uslužuje više od tri milijarde korisnika. U 2018. godini Huawei je posedovao 5.405 patenata, po čemu je vodeći na svetu. Iste godine, ukupni prihodi kompanije su dostigli 100 milijardi dolara, dok je broj prodatih pametnih telefona premašio 200 miliona. Na Interbrand Global listi najvrednijih brendova Huawei je zauzeo 68. mesto u 2018. godini.

Bili smo u Huawei centrali u Kini, pogledajte slike:

Tokom maja 2019. godine, kompanija Counterpoint, koja se bavi istraživanjem tržišta, objavila je izveštaj o analizi prvog dela godine na evropskom tržištu pametnih telefona. Izveštaj je pokazao da se ovo tržište značajno promenilo u kratkom periodu. Udeo kompanije Huawei se povećao sa 15 odsto na čak 26, dok je Apple pao na treće mesto. Huawei je, takođe smanjio zaostatak za kompanijom Samsung.

Prema rangiranju "The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard", koje je obuhvatilo 2.500 kompanija iz 46 država, Huawei se našao na petoj poziciji po ulaganjima u istraživanje i razvoj od 11,4 miliona evra, što je više i od kompanija Apple i Alcatel.

Strategija kompanije Huawei: godine pripreme i velike sposobnosti za istraživanje i razvoj

Kako trgovinski rat između SAD i Kine nastavlja da eskalira, Huawei se smatra jakom kartom u pregovorima, koja Kinu može naterati da popusti. Zbog toga je Huawei postao prva žrtva ovog trgovinskog rata. CNN je u svom izveštaju naveo: “Huawei je trenutno drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu. Njihovi telefoni se često hvale zbog vrhunskih odlika i kamera, uz relativno nisku cenu". Ova kompanija želi da postane vodeći brend mobilnih telefona, kao i da predvodi sledeću generaciju 5G tehnologije mreža. Trenutno taj scenario deluje neizvesno zbog zabrane američke administracije.

Govoreći o ovom problemu, osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfei, rekao je: “Trenutni postupci američkih političara potcenjuju našu snagu".

Huawei ima osnova za ovaku izjavu. Tokom godina, uložena su ogromna sredstva u istraživanje i razvoj. Tokom 2018. godine, Huawei je u istraživanje i razvoj uložio 14,8 miliona dolara, obučio veliki broj naučnika, više od 700 matematičara, više od 800 fizičara, više od 120 hemičara, više od 6.000 eksperata za bazična istraživanja, više od 60.000 inženjera i ima ogroman mehanizam za istraživanje i razvoj. Pored toga, u kompaniji Huawei kažu da su predvideli ovako ekstremnu situaciju i da su obavili značajne pripreme. Njihova Kirin serija (AP), Baron serija (Baseband) i Shengpeng serija (NPU) će postepeno zameniti američke proizvode i formirati nezavisnu liniju proizvoda vezanih za čip. Takođe, najavljeno je predstavljanje novog operativnog sistema kompanije Huawei, koji će doprineti povećanju efikasnosti rada Android aplikacija za više od 60 odsto.

Enterijer Huawei R&D zgrade u Šangaju.
Izvor: Marko Čavić, MONDO portal.

Pored toga, pre godinu dana Huawei je napravio značajne zalihe rezervnih delova za proizvode. Na godišnjoj konferenciji za medije kompanije Huawei, direktor Guo Ping izjavio je da je kompanija smanjila protok novca za 21,6 miliona juana (oko 3,1 miliona dolara), što je iskorišćeno za povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj i popunjavanje zaliha delova zbog budućih nepredviđenih situacija. Za nezamenjive proizvode poluprovodnika iz američkih kompanija, Huawei je pripremio zalihe za 6-12 meseci, kao i za najmanje 3 meseca za manje kritične delove. Ovo može pomoći u produženoj borbi na tržištu.

Proizvodi kompanije Huawei koji su trenutno u prodaji su pod licencom, i na njih ne utiče zabrana kompanije Google.

Posledice trgovinskog rata: Ubrzani razvoj kompanije Huawei i pomoć Evropi u svetu američke hegemonije

Huawei je u vidu taoca pasivno uključen u trgovinski rat između dve super sile.

Jakarta Post izveštava: “Kratkoročne posledice po američke i kineske kompanije su neizbežno negativne“, izjavio je Rodžer Kaj, osnivač i analitičar u agenciji Engpoint Technologies Associates. “Zabrana će verovatno ubrzati rad kompanije Huawei, kao i ostalih kineskih kompanija, na razvoju sopstvene proizvodnje mikroprocesora i ostalih komponenti... Dugoročne posledice su da će Huawei i ostale kineske kompanije napustiti saradnju sa američkim proizvođačima“.

Stručnjak za tehnološku analizu O’Donel, iz konsultantske agencije Technalysis Reserach, je izjavio: “Veći rizik je da će Huawei i ostale kineske kompanije uložiti dodatan napor da razviju sopstveni softver i hardver, koji će im omogućiti da se oslobode zavisnosti od Silicijumske doline. Dugoročno pitanje jeste: da li će ovo podstaći Huawei da razvije treću mobilnu platformu? Kina već radi na razvoju sopstvene tehnološke infrastrukture, a ovo se uklapa u širu ideju o odvojenom internetu u Kini, što bi imalo veoma značajne posledice“.

Prema izjavama iz kompanije Huawei nakon zabrane, oni zadržavaju pozitivan stav prema budućem poslovanju. Huawei je godinama unapred radio na razvoju rezervnih varijanti čipova i sistema, koje će sada preko noći postati prve opcije i ući u proces brzog razvoja novih verzija proizvoda. Zahvaljujući ogromnom kineskom tržištu, mogućnostima kompanije Huawei da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sjajnog rada ove kompanije na istraživanju i razvoju, kad se ovaj sistem proizvodnje uspostavi, uslediće nadmetanje za vodeće pozicije na svim poljima ove industrije.

Istovremeno, sukob kineske i američke tehnološke industrije je takođe povoljan za Evropu. Zbog niskog nivoa evropske tehnološke i internet industrije, ona je pod monopolom američkih kompanija. Zbog toga, Evropska unija primenjuje stroge zakone da bi omogućila pravo na nadmetanje u neravnopravnoj konkurenciji.

U maju 2019. godine, Evropska unija je pokrenula istragu protiv kompanije Apple po prijavi muzičkog servisa Spotify, uz moguću kaznu od 26,6 milijardi dolara. Tokom 2017. godine, Evropska unija je kaznila kompaniju Google u iznosu od 2,42 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskih propisa. Stoga, ako Huawei i kineske tehnološke kompanije prošire svoju proizvodnju, to će pomoći i Evropi u nadmetanju sa Sjedinjenim Državama, i omogućiće veći izbor, niže cene i bolju uslugu evropskim potrošačima.

Koliko se slažete sa ovim, koje je vaše mišljenje o svemu ovome?

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Саша

Надам се да че Хуавеј изаћи брзо са новим системом за мобилне телефоне и да ће превлдати у свијету са својом опремом за 5Г

RECENZIJE

TIPS & TRICKS